Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Fuktskadeproblemen i Gamla kommunalstugan i Pargas: Konstklubben Pictura fick nöja sig med bråkdel av ersättningskraven

Från 2019
Stella Tiisala i konstklubben Picturas lager bland olika material.
Bildtext Konstklubben Picturas lager i Gamla kommunalstugan.
Bild: Linus Hoffman / Yle

Efter att ha vistats i en fuktskadad lokal i över ett år ville konstklubben Pictura ha ersättningar på 22 000 euro av Pargas stad. Men de får nöja sig med dryga 4 000, bestämde stadsstyrelsens sektion för tekniska stödtjänster på onsdagen.

Tidigare hade Åbolands Ungdomsförbund och Leader-gruppen I samma båt ersatts för att ha vistats i kommunalstugan ett år efter att staden rekommenderats att utrymma det fuktdrabbade huset.

- Men i jämförelse med summorna vi betalade åt dem kunde vi inte betala ut det som Pictura krävde, berättar sektionens ordförande Markku Orell (Saml) för Yle Åboland.

Enligt Orell väckte ersättningsfrågan mycket diskussion på sektionens möte på onsdagskvällen. Mötet varade i fem timmar.

- Vi var i kontakt med konstklubben under mötets gång och kom sedan fram till en kompromisslösning, berättar Orell. Staden ersätter Pictura med drygt 4 000 euro.

Ursprungligen var sektionen beredd på att ersätta konstklubben för 1 700 euro.

Ska ta ställning till fastigheterna i maj

Sektionen remitterade också helhetsgenomgången av stadens fastigheters tekniska läge, förutsättningar och lösningar, som i praktiken handlar om en helhetsbild gällande inomhusluften i stadens fastigheter.

- Vi möts nästa gång den 15 maj och då ska vi komma fram med konkreta förslag för stadsfullmäktige att ta ställning till en månad senare, berättar Orell.

Enligt Orell är analysen i nuläget för komplicerad.

- Vi vill ha en så pass simpel och enkel version så att alla förstår vad det står i den, säger han.

Diskussion om artikeln