Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Undersökning: Finländarna litar på polisen och presidenten – för riksdagen och politikerna ser det mörkt ut

Från 2019
Fyra poliser på polishästar fotograferade bakifrån.
Bild: Frida Holmberg / Yle

Finländarna litar mest på polisen, presidenten och försvarsmakten. Det visar en utredning som Näringslivets delegation EVA har gjort.

EVA har undersökt hur stort förtroende finländarna har för 28 olika institutioner i Finland.

Resultatet visar att polisen fortfarande är nummer ett. Hela 86 procent uppger att de har mycket stort eller ganska stort förtroende för polisen.

– Det här är en klassiker i Finland. Polisen klarar sig alltid bra i mätningar här, säger forskningsledare Ilkka Haavisto.

Finländarnas förtroende för polisen har blivit aningen starkare sedan år 2009. Det här trots att enskilda poliser rätt ofta synts till i rättegångssammanhang i och med den utdragna rättegången mot den tidigare chefen för Helsingfors narkotikaenhet Jari Aarnio.

– Det verkar som att finländarna ser på saken som att det handlar om enskilda fall, några ruttna äpplen, inte ett problem som gäller hela polisen, förklarar Haavisto.

Vilka instanser har finländarna mest förtroende för?

Presidenten och EU klättrar på listan

Republikens president och försvarsmakten tar hem andra och tredjeplatsen i undersökningen. Ungefär åtta av tio finländare litar på dem.

Presidenten har klättrat hela sju placeringar sedan 2009 och är därmed den institution som stigit mest i rang de senaste tio åren.

Presidentens roll anses vara viktigare nu i och med den ökade oron ute i världen

Ilkka Haavisto, forskningsledare

– Även om president Halonen var mycket populär så är Sauli Niinistö som person ännu mer populär. En annan förklaring är att att presidentens roll anses vara viktigare nu i och med den ökade oron ute i världen. Presidenten förväntas ta ställning i frågor i en större dimension än tidigare, i fjol till exempel träffade Niinistö både Trump och Putin.

Också förtroendet för EU har ökat rejält. Även om unionen kommer in på en 20:e plats så har förtroendet för EU ökat med 17 procent sedan 2009, vilket är den näst största ökningen.

Politikerna de största förlorarna

Även om presidenten är populär kan man inte säga det samma om övriga politiska instanser.

Näst sist i rangordningen ligger partierna med ett förtroende på endast 17 procent. Bara sociala medier åtnjuter ett lägre förtroende.
27 procent av finländarna litar på landets regering. En dryg tredjedel har förtroende för riksdagen.

Haavisto bedömer att situationen är bekymmersam. Han påpekar ändå att siffrorna delvis kan förklaras med tidpunkten för undersökningen. Årets undersökning gjordes i slutet av en valperiod, då missnöjet med politikerna ofta är som störst.

Forskningsledare Ilkka Haavisto sitter vid ett bord med böcker i bakgrunden.
Bildtext Forskningsledare Ilkka Haavisto.
Bild: Compic Pekka Sipola / All Over Press

Något som Haavisto också noterat är att även om förtroendet för politikerna gått ner så har inte finländarnas intresse för politik inte minskat.

– Då kan man förstå att det ute i Europa har uppstått helt nya partier som till och med tagit makten. Till exempel president Macrons parti i Frankrike. Jag säger inte att det kan hända i Finland, men kanske vi efter valet får se vad situationen leder till här.

Också medierna tappar

Yle är fortfarande det medium som åtnjuter störst förtroende (69 procent) och ligger sjua på listan. Men rundradion har ändå tappat några placeringar på tio år.

Det är möjligt att folk förväxlar riktiga medier med sådant som man läser på mera opålitliga sajter på nätet

Ilkka Haavisto, forskningsledare

Mer än hälften litar på det egna landskapets ledande dagstidning. MTV3 har tappat fyra placeringar och åtnjuter nu 38 procent av finländarnas förtroende.

Att förtroendet för medierna dalar kan enligt Haavisto ha att göra med övergången till det digitala och det låga förtroendet för sociala medier.

– Sociala medier placerar sig lägst ner på listan. Det är möjligt att folk förväxlar riktiga medier med sådant som man läser på mera opålitliga sajter på nätet, säger Haavisto.

Diskussion om artikeln