Tusentals väntas se Via Crucis i Borgå: "Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att tillbringa långfredagen"
Ett av de största kulturevenemangen i Östnyland går av stapeln på långfredag. Det handlar om vandringen Via Crucis. Antalet åskådare i Borgå har under åren varierat mellan 2 000 och 4 000.
Den mest konkreta nyheten med årets version av den traditionella vandringen Via Crucis är att starten sker från en ny plats.
Tidigare har man startat uppe på Näsebacken men starten sker i år nedanför Näsebacken i den så kallade kanonparken.
- Det här är en förbättring. Visuellt är det en fantastisk plats. Publiken kommer att se bättre än man gjort tidigare, säger Mikael Helenelund, kantor i Borgå svenska domkyrkoförsamling och ordförande för stödföreningen bakom Via Crucis.
I onsdags (3.4) övade man och enligt Helenelund är det alltid lika spännande att se hur passionsspelet växer fram under övningarna.
- Varje rörelse, gest, betoning och tonfall ska övas in, men ändå så att slutresultatet är ett spontant och naturligt agerande, säger Helenelund.
En mäktig Borgå-tradition
Vandringen är tvåspråkig, på svenska och finska, och enligt Helenelund har det fungerat bra.
- Ett av syftena har varit att sammanföra språkgrupperna och där tycker jag att vi har lyckats väldigt bra. De flesta som agerar talar båda språken, säger Helenelund.
Över 200 östnylänningar ställer upp i den fjärde upplagan av passionsspelet Via Crucis i Borgå. Vad är det som motiverar och lockar folk att vara med?
- Det är nog det att man upplever att man är med om något stort, och gemenskapen. Jag kan inte tänka mig ett bättre sätt att tillbringa långfredagen än att gå en vandring som den här. Jag är glad att vi i Borgå har skapat en tradition av det här slaget, säger Helenelund.
Vandringen är berörande för alla
Enligt Mikael Helenelund är en vandring som Via Crucis det bästa sättet att uppleva påskens händelser.
Överallt kan man inte göra det, eftersom det inte är många städer i Finland som skapat en tradition av det här slaget.
- Det är ett bra sätt att uppleva påskens händelser och fascinerande att vara med och med egna ögon se hur det gick till för 2 000 år sedan, säger Helenelund.
Eftersom kantor Mikael Helenelund är med på ett hörn som musiker har han ett annorlunda förhållande till passionsspelet.
- För mig som musiker har den största upplevelsen varit att vi inte enbart skapar musik utan också agerar, känner och ser interaktionen. Det berör mig själv, mina medageranden och publiken, säger Helenelund.
Det är fascinerande att vara med och med egna ögon se hur det gick till för 2 000 år sedan
― Kantor Mikael Helenelund
Helenelund har i de tidigare passionsspelen ibland fått höra att passionsspelet innehåller för mycket våld.
- Men så var det också i verkligheten. Det slutade illa på korset, men samtidigt tycker jag att pjäsen mycket starkt förmedlar budskapet att det trots allt inte slutar med döden, säger Helenelund.
Eftersom passionsspelet har den karaktär det har, rekommenderar Helenelund att man inte tar med familjens minsta för att se spelet.
Tidsenliga kläder och mäktig musik
Vandringen tar ungefär en timme i anspråk, beroende på hur mycket människor som kommer för att följa vandringen.
Via Crucis består av olika stationer där man under vandringen stannar upp för att begrunda Kristi lidande och död.
Manuset till Via Crucis är skrivet av Maria Peura och Tua Forsström. Marielle Eklund-Vasama ansvarar för regin.
Musiken är komponerad av kantorerna Mikael Helenelund, Minna Wesslund och Jarkko Yli-Annala och framförs av Borgå Oratoriekör, en brassensemble samt slagverkare.
Vandringen börjar på långfredagen den 19 april klockan 20 vid Näsebackens sluttning mot Borgå å och fortsätter via Gamla rådhustorget till slutstationen vid domkyrkan.
