Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Forskning: Jihadismen i Finland är blygsam, splittrad och oorganiserad

Från 2019
Irakiska Mosul några dagar innan terrorgruppen IS drevs ut ur staden.
Bildtext Islamska staten lockar inte längre
Bild: OMAR ALHAYALI

Jihadistisk verksamhet och jihadistisk nätkommunikation har ökat klart i Finland under 2010-talet. Men verksamheten är fortfarande rätt småskalig, visar forskning som Helsingfors universitet gjort på uppdrag av Inrikesministeriet.

Mest handlar det om deltagande i värvning och finansiering av jihadistisk verksamhet, men inte om våld.

Universitetslektor Leena Malkki säger att den största enskilda faktorn som ökat jihadismen i Finland är konflikterna i Syrien och Irak och Islamska statens (IS) kalifatprojekt.

IS dragningskraft har minskat

- Konflikterna och kalifatet har mobiliserat nya aktivister och förenat folk med olika bakgrund. Men både de irakiska och syriska konlikterna och IS dragningskraft har nu minskat, säger Malkki.

På 2010-talet blev det vanligt att resa till konfliktområdena. Skyddspolisen har identifierat 80 personer som åkt iväg för att kriga, men siffran är sannolikt högre, bedömer Malkki.

- Cirka 20 har återvänt, medan lika många ska ha stupat. Det är mest män som deltar i jihadistisk verksamhet, men kvinnornas intresse har ökat, konstaterar Malkki.

Åboattacken den enda jihadistiska attacken i Finland

Den enda jihadistiska attack som inträffat i Finland är knivhuggningen på Åbo torg i augusti 2017, men gärningsmannen hade mycket ringa kontakt med jihadistiska nätverk.

Polisen känner till ett flertal fall där det på nätet förekommit hot om attacker, men hoten har vid närmare granskning visat sig vara ogrundade.

- På det hela taget kan man säga att trots att intresset för jihadism har ökat i Finland på grund av migrantvågen 2015-2016, men verksamheten är splittrad och inte särskilt väl organiserad, säger Malkki.

Forskningen granskar i vilken mån öppen jihadistisk nätpropaganda förekommit i Finland mellan åren 2014 och 2018.

Under de tre senaste åren verkar propagandan ha gått under jorden då de stora teknologibolagen har börjat radera material som idealiserar våld eller uppmanar till våld.

Temppeliaukion kirkko Helsingin Etu-Töölössä

CKP har utrett över 30 misstänkta krigs- och terrorbrott

Många utredningar läggs ner - ett fåtal går till domstol.

Diskussion om artikeln