Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnwatch: Både Balmuir och Anne Berners familjeföretag Vallila slarvar med arbetarnas rättigheter

Från 2019
Uppdaterad 05.04.2019 06:52.
Anne Berner står framför Vallila-logo.
Bildtext Anne Berner äger 30 procent av textilföretaget Vallila.
Bild: Lehtikuva

Medborgarorganisationen Finnwatch påpekar brister vid de finländska företagen Balmuirs och Vallilas fabriker i Indien.

Enligt Finnwatch produceras företaget Balmuirs inredningsprodukter i läder i obestämda verkstäder där arbetarna inte får lagstadgade löner och pensionsavgifter.

– I intervjuer berättade arbetarna om mycket låga löner, i vissa fall lägre än tre euro om dagen. På en sådan lön klarar man sig inte ens i Indien, säger forskaren Anu Kultalahti vid Finnwatch.

Läderprodukterna produceras i en fabrik i staden Faridabad och i små verkstäder i närområdet. Finnwatch misstänker att produktionen sker i olika verkstäder eftersom arbetslagstiftningen i Indien inte gäller företag med under 40 anställda.

Wheslyn Group, med bas i Uleåborg och som äger varumärket Balmuir, uppger att de ser allvarligt på saken.

– Vi bär vårt ansvar, tar tag i problem som uppdagas och kommer i framtiden jobba ännu hårdare för att försäkra ansvarsfullhet.

Brister också vid Anne Berners familjeföretag

Arbetsförhållandena vid textilföretaget Vallilas underleverantör i Tamil Nadu är bättre än vid Balmuirs fabriker, men också härifrån rapporteras det om lagstridigt låga löner och övertid.

Fabriken har vägrat att följa delstatens förnyade lagstiftning om minimilöner i textilbranschen som började gälla 2014.

Vi uppskattar Finnwatch arbete och tackar för rapporten

Anne Berner

Vallila är kommunikationsminister Anne Berners (C) familjeföretag. Hon fungerar som Vallila Interiors styrelseordförande och äger 30 procent av bolaget. Ännu i början av sin ministerperiod 2015 ägde Berner över 60 procent av bolaget.

Vallila uppger att företaget inte godkänner någon typ av brott mot mänskliga rättigheter och att de ser mycket allvarligt på upptäckterna.

– Vi försöker i första hand utreda sakerna i landet i fråga och utveckla de lokala förhållandena om det förekommer brister i dem. Vid behov kartlägger vi alternativa leverantörer, skriver företaget i ett pressmeddelande.

Enligt Vallila utgjorde produkterna tillverkade i den indiska fabriken endast 1,3 procent av Vallila Collections totala inköp i fjol.

- Vi uppskattar Finnwatch arbete och tackar för rapporten, säger Anne Berner. Vi har ansökt om medlemskap i Amfori BSCI (Business Social Compliance Initiative är en organisation som strävar efter att förbättra arbetsförhållandena i riskländer).

Berner säger att Vallila också gått med i gruppen Better Cotton Initiative, som främjar bättre bomullsproduktion.

Företagen marknadsför sig som ansvarsfulla

Såväl Vallila som Balmuir utger sig för att satsa på företagsansvar. Enligt Finnwatch kan Vallilas ansvarsprocesser anses vara rimliga.

Företaget förutsätter ansvarskontroll av sina leverantörer och har arbetat för mera ansvarsfulla råvaror.

Att Wheslyn Group som äger Balmuir använder sig av ansvarsargument i sin marknadsföring anser Finnwatch däremot vara överdrivet.

– Åtminstone i Indien stämmer argumentet inte, säger Kultalahti.

Diskussion om artikeln