Hoppa till huvudinnehåll

Yles år 2018

Utbudets höjdpunkter under året

Från 2019
Uppdaterad 23.04.2019 13:30.

Vårt mångsidiga utbud 2018 omfattade stora evenemang som skapade gemenskap bland finländarna, specifika projekt, kort-drama för unga, grävande journalistik, nya experiment och internationella lanseringar. Hundraårsminnet av det finska inbördeskriget avspeglades på många sätt i programmen.

trump och Putin - Presskonferens
Bild: EPA
Presidenttiehdokkaat studiossa 22.01.2018, nauhoitus ruotsikielellä, Svenska Yle
Bild: Derrick Frilund / Yle
VM-pokalen.
Bild: All Over Press

Nyhets- och aktualitetsverksamheten

Till de största satsningarna inom nyhets- och aktualitetsverksamheten hörde presidentvalet på våren, toppmötet mellan USA:s och Rysslands ledare i Helsingfors samt sommar-OS i Sydkorea och fotbolls-VM i Ryssland.

Vi fungerade som ”host broadcaster” för toppmötet mellan USA:s president Donald Trump och Rysslands president Vladimir Putin och förmedlade den officiella bildsignalen till mediebolagen utomlands och i Finland. En 16 timmars direktsändning för den inhemska publiken lockade 1,9 miljoner finländare till Yle TV1 och Arenan.

En av de största publikmagneterna på webben och i tv och radio under våren var presidentvalet. Valbevakningen lockade 3,3 miljoner tv-tittare och webbutbudet hade under valveckan 2,5 miljoner unika webbläsare.

Vi ökade resurserna till granskande journalistik och våra grävande journalister gick under året på djupet med bland annat maktbruk inom filmbranschen, brister i organisationers säkerhetsarrangemang, svårigheterna inom yrkesutbildningen och ensamhet. Deras artiklar och inlägg på webben lockade många läsare i alla åldrar.

Suomen olympiajoukkue saapuu stadionille avajaisseremoniaan Etelä-Korean kisoissa.
Bild: Christina Bruna / EPA
Emmi Alanen, Finland-Israel 2017.
Bild: Jarno Kuusinen / All Over Press
North-joukkue juhli DreamHack Masters Stockholmin voittoa.
Bild: Rapa Media

Sporten

Inom sporten lanserade vi inför vinter-OS webbkonceptet Live-Arenan med en ny kombination av bild, audio, text, data och interaktion. Över fyra miljoner finländare tog del av vinter-OS i Pyeongchang.

Även Fifas fotbolls-VM lockade många finländare och många tippade på slutresultatet på finska i tävlingen Futistietäjä.

Nästan en tredjedel av allt tv-tittande i Yles utbud under sommaren bestod av sport. Vi nådde väl ut till unga finländare på webben just tack vare de stora idrottsevenemangen.

Vi lyfte på många sätt fram mångfalden av olika idrottsgrenar i Finland. Vi tog in e-sport i vårt sportutbud och ökade utbudet betydligt.

Vi tecknade nya avtal om bland annat fotbolls-VM 2022, VM och världscupen i skidskytte, inhemsk friidrott och VM i innebandy.

Vi fortsatte insatserna för att främja jämställdheten inom sport. Sammanlagt ingick över hundra grenar i nyhets- och evenemangsbevakningen inom sporten. Damidrottens andel har ökat markant i nyhets- och evenemangsbevakningen och jämlikhet har varit ett återkommande tema i olika slags program.

Pikku Kakkosen Seikkailukoneen Reppu-Heppu, muusikot ja juontajat
Bild: Yle / Pikku Kakkonen
Nörtti: DragonSlayer666 -sarjan päähenkilö tietokoneen ääressä.
Bild: Dionysos films / Yle
Aito Ransu Karvakuono nukke poseeraa, näyttelijä Pertti Nättilän koti, Tampere, 10.01.2017.
Bild: Jari Kovalainen / Yle

Barn och unga

Vi fortsatte utvecklingen av program och webbtjänster för barn och unga. Antalet användare av webbtjänsterna för barn ökade klart jämfört med året innan. Sjuttioen procent av familjerna med barn under skolåldern tittade på barnprogram på Barnens Arena (2017: 59 %).

Vi tar fram innehåll för barn i samarbete med experter inom undervisning och pedagogik. Även barn och barnfamiljer är med och skapar program. Till exempel i Äventyrsmaskinen (Seikkailukone) fick barn leka och röra på sig i studion, och i Vår klass (Meidän luokka) fick skolklasser sätta klassammanhållningen på prov.

Mediapolis fortsatte samarbetet med Tammerfors yrkeshögskola och studerande deltog i produktionen av ungdomsprogrammet Galaxenbollen (Galaxin pallo).

Andra säsongen av ungdomsserien Nörden: Dragonslayer666 (Nörtti: Dragonslayer666) var en succé. Serien har över en miljon visningar på Yle Arenan och över två miljoner på Youtube.

De finska barnens favorit ”lurvnosen” Ransu firade 40 år som artist. Ransus första tv-uppträdande var i Lilla Tvåan 4 oktober 1978. Ta del av Ransus karriär.

YleX Aamun Köpi esittelee Vikin Naurumaratonissa ottamaa tatuointia.
Bild: Elina Leino / YleX
Vanhempi ja nuorempi nainen ottavat yhdessä selfietä.
Bild: Ilmari Fabritius
Saara Aalto esittää kappaleen Queens Uuden Musiikin Kilpailussa 2018
Bild: Yle / Miikka Varila

Drama, fakta, kultur och underhållning

Utbudet av drama, fakta, kultur och underhållning omfattade under året stora engagerande evenemang, projekt med stort genomslag samt målgruppsanpassat innehåll där nya berättargrepp och plattformar utnyttjades.

Till storevenemangen under året hörde UMK18 och Eurovision Song Contest samt välgörenhetskampanjen Näsdagen. UMK och ESC nådde ut till miljonpublik på Yle Arenan, yle.fi och i tv. I anslutning till Näsdagen ordnade den finska ungdomskanalen YleX samhällssatsningen Skrattmaraton, som samlade in över 100 000 euro för kampanjen.

Vi genomförde kampanjen Helt knäpp – Sekasin för att motarbeta marginalisering bland unga män. Avsnitt i serien som anknyter till kampanjen har setts över 1,2 miljoner gånger. Genom kampanjen nådde vi ut till nästan 10 000 unga som fick en möjlighet att berätta om sina drömmar och sorger. Insatsen upplevdes som viktig och mentalvårdsexperter har beslutat att fortsätta arbetet.

Nya eventprojekt för större delaktighet var kampanjerna Aldrig för sent att surfa, som lärde seniorer digitala färdigheter, och Vi drar till skogs, som presenterade Finlands alla nationalparker.

Vi tog fram mer innehåll som utvecklar mediekompetens och digitala färdigheter genom webbaserat lärande. Materialet stödjer mediefostran och digitala färdigheter. Det riktar sig till användare av alla åldrar och är framtaget i samarbete med aktörer inom mediefostran.

Ensihoitolääkäri Piritta Setälä
Bild: Tommi Penttinen / ITV
Rokka och Koskela rekognoserar terrängen.
Bild: Tommi Hynynen
Pirjo Heikkilä puhaltaa silmät kiinni voikukan siemenpalloa eli mykeröä ja siemenet lentävät Pirjon kasvoille.
Bild: Juhamatti Vahdersalo

Fakta

På faktaområdet låg fokus på samtidsfenomen, beskrivningar av Finland i dag och fördjupad journalistik. Dokumentärserien Fabrikens hjältar – i jakt på lycka berättade om livet för människor som flyttat till en ny ort för att jobba och bjöd på inblickar i den finländska vardagen i dag.

Till de mest tittade dokumentärserierna 2018 hörde Vid liv 24, Kandidaterna, Jägarliv och Kvinnor i försvaret.

Dramaserien Intrigjägarna tecknade fiktiva bilder av tio städer på olika håll i Finland. Dramakomedin Donna, där huvudpersonen är en ung kvinna med nedsatt syn och hennes närmaste krets, tilldelades pris för mångfaldsfrämjande på tv-mässan Mipcom i Cannes.

Den inhemska komediserien Pirjo var en publiksuccé på Yle Arenan. Den sågs nästan 3,5 miljoner gånger under året.

Även tv-serien Okänd soldat av Aku Louhimies fick en miljonpublik i tv och på Yle Arenan.

Göstan ääninäyttelijä Antti Tuomas Heikkinen Ylen studioilla.
Bild: Yle / Jukka Lintinen
Kuvassa Pyhiä juutalaisia kirjoituksia -radiosarjan asiantuntijat vas.-oik.: Tapani Harviainen, Riikka Tuori ja Simon Livson
Bild: Johanna Kannasmaa / Yle
Anna Karhunen ja Tiia Rantanen nauravat. Tausta käsitelty pinkillä ja vaalean vihreällä.
Bild: Yle

Radio

I radio blev musikalen Itkisitkö onnesta – Tarina Gösta Sundqvistista en sommarfavorit bland lyssnarna.

Serien Pyhiä Juutalaisia kirjoituksia, med 62 avsnitt, var en uppföljare till Koraani från 2015. I varje avsnitt ingick diskussioner som ger bakgrund genom att placera in de heliga skrifterna i en kulturell, religiös och historisk kontext.

Som under tidigare år visade vi direktsändningar och inspelningar av konserter med Radions Symfoniorkester samt från musiktävlingar och pop- och jazzfestivaler. Konsertutbudet av klassisk musik omfattade sammanlagt hundra konserter, av vilka fyrtio sändes direkt på Yle Arenan.

Finländarna tillbringade nästan en femtedel mer tid med webbjournalistik om kultur och underhållning i Kulturcocktail jämfört med föregående år. Kaverin puolesta kyselen var en av de populäraste poddarna i Finland.

Hannu Lintu ja Radion sinfoniaorkesteri 6.12.2017 konsertin päätyttyä.
Bild: Jukka Lintinen / Yle
Kylmän maan kuningatar - radio-ooppera kahdessa näytöksessä. Kuvassa kuningattarena säveltäjä Riikka Talvitie
Bild: Ilmari Fabritius / Yle
RSO:n viulisti soittaa viulua.
Bild: Jukka Lintinen / Yle

Radions symfoniorkester

Radions symfoniorkester (RSO) beställde och framförde stora mängder finländsk tonkonst under 2018. Bland beställningsverken fanns bland annat nya kompositioner av Perttu Haapanen, Magnus Lindberg och Sebastian Hilli. RSO medverkade också i Riikka Talvities radioopera Kylmän maan kuningatar som belönades med Prix Italia.

Vi förmedlade RSO:s konserter på alla plattformar och varje konsert nådde ut till minst 150 000–200 000 finländare.

Beläggningsgraden i Musikhusets konsertsal vid RSO:s konster var 97 procent. Orkesterns skivinspelningar belönades med prestigefyllda International Classical Music Award och The Gramophone Award.

Lisa kramar en tjej hemma i vardagsrummet.
Bild: Ulrika Malm / Yle
Piki-BUU stämplarna
Bild: Lasse Grönroos / Yle
ted och kaj
Bild: Eva Lingon / Yle

Innehåll och tjänster på svenska

Inom innehåll och tjänster på svenska satsade vi speciellt på att nå ut till under 45-åringar genom att stärka utbudet på https://svenska.yle.fi och Yle Arenan. Yle Arenan har etablerat sin ställning och når nu ut till 47 procent av finlandssvenskarna (2017: 43 %).

I radio fortsatte Yle Vega reformerna av kanalen som främst riktar sig till en vuxenpublik. Vi lanserade bland annat musikprogrammet Lux och flera poddserier.

Ungdomskanalen Yle X3M profilerar sig allt mer på webben med Yle Arenan som den viktigaste plattformen. Under hösten fick kanalens populäraste program, X3M Morgon, ett ansiktslyft och nya programvärdar.

Yle Fem bjöd tv-tittarna en mångsidig dukning på svenska. Dessutom ingick svenskspråkiga program också i utbudet i andra Yles kanaler. Bland annat det populära livsstilsprogrammet Strömsö sänds både i Yle Fem och i TV1. Programmet slog nya tittarrekord.

Genom dramasamarbetet med de nordiska rundradiobolagen kunde Yle bjuda på sådana succéserier som svenska Bonusfamiljen och norska Hemmaplan.

På Barnens Arena lanserades det nya konceptet Piki-BUU med tryggt och pedagogiskt innehåll för minstingarna. Det etablerade barnprogrammet BUU-klubben fortsätter i tv. Till storsatsningarna hör också konceptet Hajbo för målgruppen 12–15-åringar.

Den populäraste finlandssvenska podden Ted & Kaj kompletterades av tio nya poddserier.

På andra språk