Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Den gemensamma ansökan avslutad - många vill läsa informationsbehandling

Från 2019
Studerande som går ut genom dörren vid Helsingfors universitet.
Bild: Lehtikuva

Den gemensamma ansökan till högskolor avslutades igår. Till Helsingfors universitet sökte 28 870 personer, vilket är 90 personer fler jämfört med förra året.

Antalet sökande till kandidatprogrammen vid Svenska social- och kommunalhögskolan är 447, vilket innebär en ökning på 42,4 procent. Antalet sökande ökade också till utbildningsprogrammen i psykologi, agronomi och informationsbehandling.

Till det engelskspråkiga kandidatprogrammet inkom 144 ansökningar. Det är första gången som ett kandidatprogram går helt på engelska.

Till den öppna universitetsleden ökade ansökningarna med 62 procent. Majoriteten sökte till DEFA-programmet, som motsvarar första årets kandidatstudier i informationsbehandling.

Pilotförsök till ett gemensamt inträdesprov

Helsingfors universitet deltar tillsammans med Åbo Akademi och Östra Finlands universitet i ett pilotförsök till ett gemensamt inträdesprov till lärarutbildningen.

Det här innebär att om poängen inte räcker till för att komma in till Helsingfors universitet kan den sökande komma in till ett av de andra universiteten.

År 2020 är det tänkt att alla universitet i Finland ska tillämpa den här modellen. Dessutom blir examensbetygets roll tyngre.

Diskussion om artikeln