Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boeing beskylls för flygkraschen i Etiopien - piloterna följde reglerna

Från 2019
Uppdaterad 04.04.2019 15:08.
Persedlar som tillhörde offren för plankraschen samlas ihop - Spela upp på Arenan

Piloterna på det etiopiska olycksplanet, som störtade förra månaden, följde Boeings manual och säkerhetsrutiner till punkt och pricka. Det framgår av en preliminär rapport om olycksorsaken som presenterades vid en presskonferens i Etiopien på onsdagen.

Resultatet bådar inte gott för Boeing, säger luftfartsdirektör Pekka Henttu på Transport- och kommunikationsverket Traficom. Flygstoppet som många länder införde efter kraschen blir långt, tror han.

157 personer omkom när planet - en Boeing 737 Max 8 krashade strax efter start från flygplatsen i Addis Abeba den 10 mars.

– Besättningen genomförde upprepade gånger de åtgärder som tillhandahållits av tillverkaren Boeing utan att kunna återfå kontroll av planet, säger transportminister Dagmawit Moes.

Piloten ska ha försökt få upp planets nos genom att stänga av autopiloten, utan att dock lyckas.

Fel i mjukvaran antyddes i ett tidigt skede

Det var många experter som omedelbart efter olyckan ansåg att felet låg hos mjukvaran MCAS i Boieng-planet. För att hindra överstegring trycks planets nos automatiskt ner. Samma problem inträffade i höstas då ett Lion Air-plan störtade i Indonesien.

Utredarna kräver nu att Boeing gör om mjukvaran så systemet inte leder till fler katastrofer.

I flygkraschen som skedde bara sex minuter efter att planet lyft från Addis Abeba den 10 mars omkom 157 passagerare från 35 olika länder.

Det kraschade Boenig-flygplanet i Etiopien.

Manuell styrning ska matchas med autopilot

Flygplansmodellen 737 MAX 8 är annorlunda än tidigare 737-modeller.

Planets motor är placerad en aning närmare framdelen av planet och en aning högre i relation till vingen i jämförelse med tidigare versioner av modellen. Det här påverkar planets balans.

I november 2018 - efter olyckan i Indonesien - beskyllde amerikanska piloter Boeing för att inte ha berättat om alla flygegenskaper hos den nya flygplanstypen Boeing 737 Max 8 och den nya mjukvaran MCAS.

Flygstoppet hävs inte i rappet

Pekka Henttu är luftfartsdirektör vid Traficom i Finland. Han säger till Kauppalehti att det värsta scenariot nu besannades.

Det är frågan om en omfattande problematik, säger Henttu. Han nämner förtroendet för Boeing som tillverkare och den process som leder till att en viss plantyp godkänns för trafik.

- I Boeings fall är det den amerikanska flygsäkerhetsmyndigheten FAA.

Enligt Henttu verkade det till en början som om FAA bara krävde uppgradering av programvaran hos Boeing.

- Nu behövs nog också andra åtgärder, säger han.

Länder över hela världen beslöt hålla sina Boeing 737 Max 8-plan på marken till dess olycksorsaken var utredd och eventuella fel reparerats.

- Det kommer att ta länge innan flygstoppen kan hävas, befarar Henttu.

Diskussion om artikeln