Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Sverker Engström installerade 66 solpaneler på sitt uthus och säljer nu egen el - gjorde en vinst på över 1000 euro i fjol

Från 2019
Uppdaterad 08.04.2019 10:45.
Närbild på Sverker Engblomsom tittar mot kameran.
Bildtext Sverker Engström i Pargas.
Bild: Marie Söderman/Yle

Pargasbon Sverker Engström har på kort tid blivit elproducent. I dag producerar hans solkraftverk i Nagu mer el än han själv behöver.

Allting började med att Engström var nyfiken på solpaneler. Han gillade tanken på att själv producera el direkt från solen och följde med branschen i många år. Men de höga priserna på solpaneler avskräckte.

För 4-5 år sedan noterade han ändå att priserna började gå ner och då bestämde han sig för att skaffa utrustning. Några offertrundor senare hittade han en lämplig leverantör och slog till.

Solpanelerna monterades på ett uthustak på gården som han äger i Nagu. Lite kvistar som skymde solen behövde tas ner, i övrigt stod uthuset en molnfri dag i strålande sol.

I oktober 2017 var alla 66 paneler på plats och inkopplade till Finlands elnät.

Se uthuset före och efter installationen genom att dra i strecket.

En röd lada med plåttak.
En röd lada med solpaneler på taket.
Jämförelse av två bilder: Rian i Nagu före och efter installationen av 66 solpaneler.
Bilder: Sverker Engström (vänster), Sverker Engström (höger)

Från början var det klart att solkraftverket på uthustaket kommer att producera mer el än Engström själv behöver. Den el som blir över säljer han nu till Helen Ab (tidigare Helsingfors energi).

- Jag säljer och köper el till samma pris, det vill säga 4 cent per kilowattimme.

Sverker Engström är pensionerad diplomingenjör och gör noggranna uträkningar för sitt kraftverk, därför vet han nu exakt hur fjolåret såg ut.

Solkraftverket 2018 i siffror

Solkraftverkets fulla kapacitet: 18 735 kWh

Engström förbrukade: drygt 2000 kWh
Engström sålde: drygt 16 000 kWh

Under året köpte Engström 5700 kWh + betalade överföringsavgift till Caruna (elpris 0,04 euro/kWh)

Slutsumman landade på plus 43 euro, utan eget solkraftverk hade elen han förbrukade kostat honom 1150 euro

Vinst: cirka 1200 euro

- Uträkningarna visar att det under fjolåret blev ett plus på cirka 1200 euro tack vare solkraftverket. Det var förstås trevligt att märka, säger Engström.

Som många minns var sommaren 2018 ändå exceptionellt solig och varm så det är inte sagt att kraftverket kommer att producera lika mycket el i år.

- Jag hoppades att årsproduktionen skulle bli cirka 15 000 kilowattimmar, men i fjol blev det alltså mer än så. Jag tror att produktionen kommer att hållas på ungefär den här nivån.

En satsning som spänner över många år

Det är svårt att ge ett exakt svar på när Engströms investering har betalat tillbaka sig eftersom ingen vet hur energipriserna och överföringskostnaderna kommer att utvecklas i framtiden.

De senaste åren har speciellt överföringskostnaderna (i det här fallet Carunas) stigit kraftigt.

Engström gjorde investeringen inom ramen för sitt lantbruksföretag på gården i Nagu och investeringen kostade lite under 18 000 euro netto.

Utgående från hur prisutvecklingen har sett ut de senaste åren räknar han själv med att det tar högst 10 år innan han har tjänat in investeringskostnaden.

Solkraftverket är en miljögärning

Engström är framför allt glad över att hans eget koldioxidavtryck är betydligt mindre i dag än förr. All den el han själv producerade i fjol räckte till för gården i Nagu och för radhuset hemma i Pargas.

bild på sol
Bild: Mika Kanerva

- Samma mängd el producerad vid Hanaholmens koldrivna kraftverk hade gett en biprodukt på 15 400 kilogram koldioxid. Min el producerade däremot noll utsläpp. Naturligtvis uppstår det också koldioxid vid brytning av kol eller vid tillverkningen av solpaneler, men mina siffror är ”after the facts”, säger Engström.

Vem som helst kan skapa ett solkraftverk

Att det skulle vara komplicerat att installera solpaneler håller Engström inte med om. Bygglov behövs inte, däremot krävs åtgärdslov, men enligt honom går det snabbt att få.

En röd lada med solpaneler på taket.
Bildtext Engströms uthus med solpanelerna.
Bild: Sverker Engström

Det finns också olika bidrag att ansöka om, men Engström ville inte låta en bidragsprocess fördröja sitt projekt utan körde igång med bygget direkt.

- Att montera är superenkelt och mycket kan du göra själv. Fackmän behövs för vissa installationer och det finns bra experthjälp att få. Solen skiner mycket här i vår skärgård, det lönar sig att ta vara på den!

Ändring 7.4. klockan 15:50: ordet "klimatneutral" ändrades till "producerade noll utsläpp".

Tillägg 8.4 till artikeltexten: Information om vad investeringen kostade och när Engström tänker sig att han har tjänat in investeringskostnaden.

Diskussion om artikeln