Hoppa till huvudinnehåll

Hälsa

Dålig kost dödar fler än cigarettrökning - hälsosammast äter man i Israel

Från 2019
En kvinna äter pizza och dricker coca cola.
Bild: lev dolgachov

En ohälsosam kost orsakar årligen 11 miljoner dödsfall globalt, betydligt mera än tobaksrökning. Men problemet ligger inte i skräpmaten vi äter.

En ny studie visar att problemet ligger i att vi inte äter tillräckligt mycket näringsrik mat. Visserligen är socker och transfetter skadliga men fler dödsfall orsakas av att hälsosamma näringsämnen fattas i kosten.

Forskarna efterlyser en världsomfattande förändring i kosten och att människor skulle äta mera grönsaker, frukter, nötter och baljväxter.

Olika färggranna grönsaker placerade som ett stilleben.
Bildtext Grönsaker gör gott.
Bild: Unsplash

Bättre kost- och dryckesvanor skulle kunna förhindra en femtedel av dödsfallen i världen, visar studien.

Bättre att uppmuntra till hälsosammare val, säger forskare

Enligt forskarna skulle det vara bättre att uppmuntra människor till hälsosammare val istället för att övertala dem till att minska på sockret, saltet och fettet; som har varit på tapeten under de 20 senaste åren.

Kädet pitelevät hampurilaista.
Bild: Unsplash

- I allmänhet brukar människor ha substitut. Om de ökar konsumtionen av något minskar också konsumtionen av något annat, säger Ashkan Afshin till The Guardian.

Han säger att länder som huvudsakligen följer en medelhavskost äter mera frukter, grönsaker, nötter och baljväxter. Libanon, Israel och Iran är exempel på länder som följer detta.

- Men inget land uppnår en optimal konsumtionsnivå för hälsosam mat. Även i länder där medelhavsdieten följs är intaget av andra kostfaktorer inte den bästa, säger Afshin.

Medförfattaren i studien Walter Willett från Harvard universitet säger att upptäckterna stämmer överens med en nyligen publicerad studie, som visar fördelarna för hjärthälsan att man ersätter rött kött med växtbaserade proteiner.

- Att införa en kost som baserar på soja, bönor och andra hälsosamma växtbaserade proteiner skulle ha stor betydelse för folkhälsan och planetens välmående, säger Willett.

Skålar av olika storlek står på ett bord. I skålarna finns bönor.
Bildtext Bra för hälsan och planeten.

Tom Sanders, närings- och dietprofessor vid King's College London, ställer sig lite kritisk till studien. Han menar att studien fokuserar för mycket på individuella komponenter framom att se på helheten. Han menar att man också behöver se på energiintaget och inte bara på enskilda näringsämnen.

- Den här studien bekräftar det vi har tänkt på i flera år. Att en dålig diet är ansvarig för fler dödsfall jämfört med en annan riskfaktor i världen, säger Christopher Murray, medförfattare i studien och direktör på IHME (Institute of Health Metrics and Evaluation).

Flest dör av kostrelaterade orsaker i Uzbekistan

I studien beaktades 15 olika näringsämnen, vissa hälsosammare än andra.

Riskfaktorerna som upptäcktes är ett för stort intag av salt och för ett litet intag av spannmål, frukter, nötter, frön, grönsaker och omega 3-fetter. Andra riskfaktorer är höga konsumtionsnivåer av rött och processat kött, sötade drycker samt låg konsumtionsnivå av mjölk och ett lågt intag av fibrer.

Dödsfallen bland vuxna år 2017 var kostrelaterade i 22 procent av fallen. Hjärt- och kärlsjukdomar var den största orsaken, följt av cancer och diabetes. 45 procent av de avlidna var yngre än 70 år.

Tobak i sin tur är kopplad till 8 miljoner dödsfall.

En tänd tobak som hålls fast mellan två finger
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Israel har lägsta andelen kostrelaterade dödsfall med en siffra på 89 per 100 000. Efter Israel följer Frankrike, Spanien och Japan. Uzbekistan är lägst ner på listan, där dör 892 personer per 100 000 av kostrelaterade orsaker.

Källor: The GuardianThe Lancet

Diskussion om artikeln