Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Australien skärper sina lagar - nu blir det höga böter och fängelse ifall våldsamt innehåll på sociala medier inte tas bort snabbt

Från 2019
Facebook på en telefon
Bild: Lehtikuva

En ny lag i Australien kan drabba sociala medier och webbföretagare hårt. Avsikten är att snabbt få bort våldsamt innehåll från nätet.

Australien kommer att bötfälla sociala medier och webbföretag om de inte tillräckligt snabbt avlägsnar våldsamt innehåll.

Böterna kan uppgå till tio procent av företagens globala årsomsättning. Företagsledningen kan dömas till tre års fängelse.

Parlamentet godkände lagen i dag.

Lagen är ett svar på den ensamma gärningsmannens attack mot två moskéer i Christchurch i Nya Zeeland den 15 mars då 50 människor dödades.

Gärningsmannen sände sina attacker direkt på Facebook och kunde delas vida omkring i över en timmes tid innan den avlägsnades - något som Australiens Scott Morrison har betecknat som oacceptabelt.

Australiens premiärminister Scott Morrison och hans hustru Jenny besöker moské i Christchurch
Bildtext Australiens premiärminister Scott Morrison och hans hustru Jenny utanför en moské i Christchurch
Bild: AFP / Lehtikuva

Enligt de nya lagarna är det nu ett brott i Australien att låta bli att snabbt avlägsna videor eller fotografier som visar mord, tortyr och våldtäkt. Lagarna gäller också innehåll som kan kopplas till mordförsök och kidnappning

Det här gäller företag som Facebook och Google som äger Youtube. Materialet måste avlägsnas utan dröjsmål, och företagen måste också informera den australiska polisen inom en rimlig tidsram.

- Det är viktigt att vi gör klart för företag som har ansvar för sociala medier att vi förväntar oss en förändring i deras beteende, säger Australiens kommunikationsminister Mitch Fified .

Vi har nolltolerans för terroristinnehåll på våra plattformar

― Google

Företag i branschen har redan meddelat att de håller på att utveckla nya system.

- Vi har nolltolerans för terroristinnehåll på våra plattformar. Vi förbinder oss att söka efter ny teknologi och standarder för att kunna identifiera och avlägsna terroristinnehåll, säger en talesman för Google.

Förra veckan meddelade Facebook att man försöker utreda vem det är som ska ha tillgång till direkta videostreamar.

Digital Industry Group Inc (DIGI) - som har Facebook,
Apple, Google, Amazon och Twitter som medlemmar - säger att Australiens nya lagar misslyckas med att förstå hur invecklat det är att avlägsna våldsamt innehåll.

- De innehållsvolymer som laddas upp på internet varje sekund utgör ett ytterst komplext problem, säger DIGI:s direktör Sunita Bose.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln