Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Sixten Korkmans egen framgång bottnar i den finländska välfärdsmodellen: "Utan bra dagvård och skola hade jag inte kommit så här långt i livet"

Från 2019
Uppdaterad 06.04.2019 11:37.
Sixten Korkman sitter i en fåtölj i Daniel Olins tv-studio.
Bildtext Nationalekonomen Sixten Korkman.
Bild: Yle

Nationalekonomen, professor emeritus Sixten Korkman har förmågan att förklara svåra ekonomiska och samhälleliga sammanhang på ett begripligt sätt. När han talar lyssnar folket och beslutsfattarna. Men hur blev han en av Finlands mest anlitade och uppskattade samhällsdebattörer?

Sixten Korkman har alltid haft talets gåva och som nationalekonom har han genom åren förklarat svåra sammanhang så att folk förstår. Själv säger Korkman att han alltid varit tillgänglig för intervjuer eftersom folket har rätt att få veta hur saker ligger till.

- Det har att göra med att jag redan i början som tjänsteman tyckte att vi ska vara disponibla för media och förklara hur vi ser på saken, konstaterar Korkman.

Anlitad expert

Genom åren har journalister vänt sig till just Korkman. Hans verbala slagkraftighet och breda sakkunskap har gjort honom till mediernas favoritexpert.

- Inte vet jag varifrån min verbala förmåga kommer eller om jag ens har det. Men jag tror att det är frågan om ett hantverk, ju mer man kommenterar desto bättre blir man.

Men visst har även Korkman fel och berättar om en livlig middagsdiskussion han för flera år hade med sin numera avlidna fru.

- Hon frågade mig: hur kan du tala så övertygande fast du så ofta har fel? Det var rätt slående.

Korkman säger att i en samhällsdebatt kan ingen ha helt rätt.

- Men jag försöker alltid belysa en fråga från olika vinklar. Det är inte så att bara en människa har rätt, men man kan bidra med att skapa den bild som behövs för att förstå problematiken.

Utan vår välfärdsmodell skulle jag inte vara den jag är i dag

Sin förkärlek för den välfungerade nordiska välfärdsmodellen har han haft med sig sedan barnsben.

Så här berättar han själv:

Sixten Korkmans försvar av välfärdssamhället bottnar i egna erfarenheter - Spela upp på Arenan

- Jag växte upp i rätt anspråkslösa förhållanden. Min mamma dog när jag var sex år. Hade det inte varit för den tid jag fick i barnträdgården och i skolan, först i folkskolan och sedan i gymnasiet, så hade jag knappast klarat mig så här bra i livet.

Korkman menar att alla som föds i Finland har samma möjlighet till att komma vidare i livet, tack vare vår välfärdsmodell som bland annat innebär dagvård och gratis skola som en bra och jämlik utgångspunkt.

Trots att det idag verkar bli allt svårare att upprätthålla välfärdstjänsterna så tror Korkman att vårt välfärdssamhälle nog kommer att klara sig.

Däremot är han inte lika hoppfull när det kommer till klimatfrågan.

Klimatfrågan är fullständigt olöst

Men Sixten Korkman ser ändå positivt på framtiden, åtminstone i det stora hela. Hans hälsning till de egna barnen och barnbarnen är att allt har blivit mycket bättre i världen under det senaste seklet.

Men samtidigt säger han sig ha full förståelse för den klimatoro som finns bland dagens unga.

- Tyvärr har miljöproblematiken bara blivit värre och den är tillsvidare fullständigt olöst.

Det är inte bara frågan om klimatuppvärmningen utan likväl mångfalden i naturen, om världshavens tillstånd, bristen på odlingsbar jord och rent vatten.

Korkman understryker att det här är det stora existentiella problemet för mänskligheten som fortfarande väntar på en lösning.

- Min generation har gjort alldeles för lite, det har den yngre generationen helt rätt i.

Korkman efterlyser internationellt samarbete, det är det enda sättet att stoppa klimatuppvärmningen.

- Men globalt samförstånd vill ju inte folk ha i dagens läge. Donald Trump vill inte vara med i klimatavtalet från Paris, dessutom har vi en växande populism i världen med politiker som vill stänga gränser och och bara fatta nationella beslut och det är ju en fullständig katastrof.

Populismen får Korkman att se rött

Sixten Korkman beskriver den växande populismen som ett obehagligt fenomen som undergräver vår demokrati och ger associationer till 1930-talet, något som vi inte ska underskatta.

- Det är i sista hand vår civilisation och vår kultur som avgör om vi kan hantera denna problematik på ett fruktbart sätt, konstaterar han.

Vad ska man då göra?

- Man ska skapa balans mellan välfärdspolitik och kapitalism. I länder som USA och Storbritannien har man haft en allt för marknadsfundamentalistisk syn, man utgår ifrån att marknaden löser alla problem och det gör den sannerligen inte.

Korkman säger att de globala problemen endast kan bekämpas med globalt samarbete och han hoppas att de människor som gett sin röst till populisterna så småningom vaknar till insikt.

- Ser man på brexit så var det ju ett populistiskt beslut och småningom måste väl britterna inse att brexit inte var något klokt beslut, speciellt inte för de fattiga människorna på landsorten som drabbas hårdast.

- Och någon dag ska man väl också i USA inse att den politk som Trump driver bara gynnar de redan rika.

Samhällsdebattören Sixten Korkman är gäst i det första avsnittet av det nya samtalsprogrammet Daniel Olin, på Yle Arenan på lö 6.4 kl. 9.00 och på Yle Fem på söndag 7.4 kl. 20.00.
I programmet berättar Sixten Korkman också bland annat om sin tid som sjöman, om när han själv var med och klimatdemonstrerade och om vikten av att ha balans mellan den lilla och stora världen.

Diskussion om artikeln