Hoppa till huvudinnehåll

Barn

Buu-klubben
Yle Watt

BUU-sagan gör succé - nu blir det nordiska sagor och sagor från hela världen!

Från 2019
Uppdaterad 05.04.2019 10:20.
Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Bildtext Programledare Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en studio i Vasa.
Bild: Anki Virkama / Yle

BUU-klubbens nya sagopodd BUU-sagan har inlett med sagor av den finlandssvenska författaren Zacharias Topelius, och fortsätter nu med andra nordiska sagoklassiker, så som ”Prinsessan på ärten”, ”Kejsarens nya kläder” och ”De tre bockarna Bruse”.

BUU-klubben har i år gjort en satsning på poddar och hörspel för barn. BUU-sagan lanserades i februari 2019, i samband med att även musikprogrammet BUU-önskemusik och hörspelet ”Bärtils äng i fara” lanserades, och har på kort tid fått en stor publik.

Trots att det bara gått ett par månader sedan lanseringen har podden redan en stor följarskara.

- Vi är lyckliga över att så många barn och föräldrar har hittat den! BUU-sagan hör redan nu till våra populäraste serier på Barnens Arena, säger producent Jan-Ulrik Lindberg.

Tanken med BUU-sagan är att erbjuda barnen en trygg sagopodd på finlandssvenska, som ett alternativ till tv och videoinnehåll på nätet.

BUU-sagan kommer ut varje fredag på Barnens Arena med en ny saga. Det är programledaren Malin Olkkola, känd från BUU-klubben, som berättar sagorna.

Sagans längd kan variera från allt mellan 5 och 15 minuter, och passar både som underhållning vid frukostbordet, under bilresan, eller som kvällssaga.

Du kan också lyssna på BUU-sagan via Googles smarthögtalare. Säg bara "Prata med Svenska Yle" och be sedan om sagor eller barnprogram. Här kan du läsa mer om röststryrning.

Pojke lyssnar med hörlurar i vardagsrum
Bild: Mostphotos

Inledningsvis har BUU-sagan satsat på sagor skrivna av Zacharias Topelius, som trots att de har många år på nacken, fortfarande är fräscha.

I fjol var det 200 år sedan Zacharias Topelius föddes, och i samband med det, tyckte barnredaktionen att det här var ett bra sätt att lyfta fram sagofarbrorn och hans inte alltid så kända sagor.

BUU-sagan kommer nu i april och maj att fortsätta med sagor av andra kända nordiska författare, nämligen H.C. Andersen, samt författarduon Asbjörnsen & Moe.

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Bild: Anki Virkama / Yle

Den danske författaren H.C. Andersen känner de flesta säkert redan till. Han har skrivit många klassiker, bland annat ”Prinsessan på ärten”, och ”Kejsarens Nya kläder”, som vi också kommer att få höra i BUU-sagan.

Han är även känd för den ibland lite dystra tonen i sina sagor, och många berättelser har inte det lyckliga slutet som man väntar sig.

Den kanske lite mindre kända norska författarduon Asbjörnsen & Moe ger därför en bra kontrast till Andersens sagor. De är kända för att ha samlat ihop och skrivit ner norska folksagor, och många av de här sagorna bygger på upprepningar och rim, och har därför en väldigt positiv ton. I BUU-sagan kommer vi att få höra bland annat ”De tre bockarna Bruse” och ”Pannkakan”.

Två flickor lyssnar med hörlurar
Bild: Mostphotos

Det är viktigt med olika typer av sagor och författare, och BUU-sagan strävar aktivt efter att så småningom ha en stor diversitet såväl i sitt sagobibliotek, som i vilka författare som lyfts fram.

- Det känns ändå bra att ha kunnat börja med finlandssvenska och nordiska sagor, för att så småningom utvidga spektrumet till att gälla hela världen. Att utgå från det nära, trygga och sedan utvidga radarn, säger Malin Olkkola, redaktör för BUU-sagan.

Att utgå från det nära, trygga och sedan utvidga radarn

På lång sikt strävar BUU-sagan efter mångfald, diversitet och interaktivitet. I framtiden finns det redan inplanerat allt från ”Aisopos fabler” och folksagor från hela världen, till nyskrivet material.

Malin Olkkola bandar in BUU-sagan i en ljudstudio
Bild: Anki Virkama / Yle

I arbetet med BUU-sagan strävar vi hela tiden efter att förbättra och förnya oss. För att bättre kunna förstå publikens behov, undrar vi nu hur ni använder BUU-sagan där hemma (eller på dagis eller i skolan)?

Fyll gärna i formuläret nedan, det är anonymt!

Formuläret är inte längre tillgängligt.

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln