Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Kongressen röstar för att stoppa amerikanskt militärt stöd i kriget i Jemen - presidenten kan fälla resolutionen

Från 2019
Arkivbild från april 2017 på en demonstration utanför Vita huset mot kriget i Jemen.
Bildtext Arkivbild från april 2017 på en demonstration utanför Vita huset mot kriget i Jemen.
Bild: AFP / Lehtikuva

Den amerikanska kongressen har slutligen röstat för en resolution att upphöra med det militära stödet till den saudiledda koalitionen i kriget i Jemen.

I representanthuset röstade 247 för resolutionen medan 175 personer röstade emot den. Sexton republikaner gjorde revolt och röstade för resolutionen. Nu landar den på presidentens bord.

Senaten röstade för och godkände samma resolution i mars. Då anslöt sig sju republikaner till demokraterna och stödde förslaget.

Det hela kan utmynna i en konfrontation mellan kongressen och president Trump som redan hotat använda sin vetorätt. Vita huset har sagt att resolutionen är "konstitutionellt problematisk" och står på en "felaktig grund".

War Powers Act

I den här resolutionen vill man stoppa en militär intervention på basis av War Powers Act. Det är en lag från Vietnamkrigets tid som innebär att presidenten måste få klartecken från kongressen innan USA går i krig.

Det är första gången som kongressen valt att använda War Powers Act för att stoppa ett krig kongressen inte godkänt. Målet är att få ett slut på USA:s delaktighet i konflikten i Jemen.

Enligt Vita huset deltar USA inte direkt i striderna i Jemen utan erbjuder bara olika former av understöd till den saudiledda alliansen, bland annat inom underrättelse och logistik. Då menar man alltså att War Powers Act inte gäller.

Motståndare till resolutionen anser att den är onödig eftersom Trumpadministrationen redan upphört med att fylla på bränsle åt koalitionens luftfartyg. Dessutom hävdar motståndarna att resolutionen bara skulle uppmuntra Iran.

- Jag hoppas alla som bryr sig om folket i Jemen förstår att resolutionen, tidigare, inte gynnade dem. Den kommer bara att skada dem (folket i Jemen red.anm.), sade USA:s utrikesminister Mike Pompeo förra veckan.

Historiskt ögonblick

Kriget i Jemen har bland annat av FN beskrivits som den värsta humanitära krisen i världen och har pågått i fem år. Minst 10 000 människor har dödats, landets ekonomi vilar i spillror och 14 miljoner människor hotas av svält.

- Idag tog det amerikanska representanthuset tydligt ställning mot krig och svält genom att rösta för att avsluta vår inblandning i kriget i Jemen, säger senator Bernie Sanders och demokraten Ro Khanna, som är ansvariga för resolutionen.

I uttalandet betonar Sanders och Khanna att det här är ett historiskt ögonblick eftersom det är första gången en resolution som grundar sig på War Powers Act klarar sig hela vägen till presidentens skrivbord.

- Äntligen har kongressen återtagit sin konstitutionella auktoritet över ärenden som gäller krig och fred.

Många fredsförespråkare tror att det enda sättet att göra slut på kriget är att få USA att pressa Saudiarabien att upphöra med sina lufträder och bombattacker.

Resolutionen påverkar dock inte vapenexporten till Saudiarabien.

Källor: BBC, The Guardian, The Hill

Diskussion om artikeln