Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Trump vänder om gränsstängning - men hotar Mexiko om ett år

Från 2019
Uppdaterad 05.04.2019 07:52.
Åtta alternativa murmodeller förevisas i på gränsens till  Mexiko.
Bildtext För ett år sedan inspekterade president Trump de här murmodellerna.
Bild: EPA-EFE

President Donald Trump avstår från att stänga den sydliga gränsen. Mexiko får ett år för att ordna sin migrationspolitik och slut på knarksmugglingen. En stängning skulle innebära stora ekonomiska problem på båda sidor om gränsen.

Ännu i onsdags var Trump övertygad om att han skulle stänga gränsen på över 3 000 kilometer, eller stora delar av den.

En tanke var att stänga gränsövergångarna och föra över gränsbevakningens personal till de delar där inga gränshinder finns.

Åtgärder både hemma och i Mexiko

Presidenten vill att kongressen ska godkänna en betydligt strängare amerikansk migrationspolitik som stoppar greencard-lotterier och familjeåterföring.

Dessutom ska möjligheten att söka asyl försvåras avsevärt.

För att stoppa invandrare kräver Trump en mur och hinder längs hela gränsen.

Han vill också att Mexiko på sin sida stoppar narkotikatrafiken och det som Trump kallar den illegala immigrationen till USA.

Det kunde ske genom att Mexiko stänger sin sydliga gräns och stoppar genomfartstrafiken av migranter till USA.

Tilläggstid

Men nu avstår Trump från en gränsstängning. Det sa han till journalister på torsdagen i Vita huset. Trump talar i stället om en varningsperiod på ett år.

Presidenten hotar med nya tariffer på bland annat bilimporten om inte Mexiko vidtar åtgärder för att stoppa inflödet av droger och migranter till USA.

Mexiko är USA:s tredje största handelspartner, och många parter har varnat presidenten för följderna av en gränsstängning.

Handeln eller säkerheten?

Flera ledande republikaner har vädjat till presidenten i frågan. Republikanernas gruppordförande i senaten Mitch McConnell talade om eventuellt katastrofala följder.

När Natochefen Jens Stoltenberg besökte Vita huset svarade Donald Trump på en journalistfråga att han prioriterar säkerhet framom handel och ekonomi.

Mycket tyder på att Trump ändå har tvingats lyssna på sina rådgivare.

Få bilar vid gränsövergången vid Calexiko mellan USA-Mexiko
Bildtext Gränsövergången vid Calexico brukar vara välbesökt, men många rör sig till fots mellan gränsstäderna.
Bild: Bengt Östling/Yle

Mexiko är bland annat USA:s största leverantör av frukt och grönsaker. Mycket mexikansk arbetskraft rör sig dagligen över gränsstationerna.

Flera amerikaner åker över till Mexiko för storinköp av varor som är betydligt billigare på den sidan.

Trump besöker gränsen igen

President Trump har ägnat mycket tid och uppmärksamhet åt gränsproblematiken och flyktingarna. På fredag morgon lokal tid ska han igen resa till gränsen mot Mexiko.

Det ser ut att bli en ny uppvisning av nyrenoverade stängsel och delar av gränsen som ännu är utan staket. Det blir en möjlighet för presidenten att prata om behovet av nödläge och miljarder dollar för en mur.

Vita husets pressekreterare Sarah Sanders sa på torsdagsmorgonen i Fox-kanalen att presidenten vill träffa folk som lever med krisen. Han vill visa på de framsteg som har gjorts vid gränsen, enligt Sanders.

TV-kanalen CNN kritiserade presidenten för att inte bry sig om krisens offer; barnfamiljerna, som flyr och hålls i dåliga förhållanden på grund av resursbrist vid gränsen.

En plakett på det höga gränsstaket med  taggtråd visar att president Trump har varit här.
Bildtext President Trump gör ett nytt besök i Calecixo
Bild: Bengt Östling/Yle

Demokraterna fortsätter försöken att stoppa presidentens nödläge, som ger möjlighet till budgetomställningarna. De vill inte ge Trump möjlighet att visa upp sig som handlingskraftig presidentkandidat för år 2020.

Källor: New York Times, Foxnews, CNN

Uppdaterad kl 7.23 med bland annat kritiken mot presidentens besök

Diskussion om artikeln