Sjukhuset i Karleby kritiseras för att komma in på Jakobstads område – sköter barnpatienter ända i Jeppo
Överläkare Markus Granholm vid Malmska sjukhuset ifrågasätter att sjukhuset i Karleby kommer in på Malmska sjukhusets område vad gäller uppföljningen av barnpatienter. I Karleby ser man det däremot inte som någon stor fråga.
Jakobstads sjukhus har hemsjukhusverksamhet för barn sedan drygt ett år tillbaka, i Karleby har den här typen av verksamhet funnits längre än så.
Hemsjukhuset i Karleby har en verksamhetsradie på 70 km från Karleby, i praktiken ända till Jeppo.
Markus Granholm vid Malmska sjukhuset ifrågasätter det sätt som sjukhuset i Karleby kommer in på Malmska sjukhusets område när det gäller uppföljningen av barnpatienter.
Han anser att det är konstigt att man går in på ett annat område med den här typen av verksamhet.
Soite: Familjens val som avgör var vården sker
Områdesservicechef Heidi Pettersson vid Soite i Karleby har ansvar för hemsjukhusverksamheten för barn. Enligt henne är det familjens val som avgör var vården sker.
Pettersson säger att samarbetet fungerar bra i det stora hela och frågan har gjorts till en större grej än vad den är enligt henne.
- För oss är det inte viktigt att få de här barnpatienterna från Jakobstad till hemsjukhuset i Karleby, de har ingen betydelse för vår överlevnad.
Våren 2014 lades BB i vid Malmska sjukhuset i Jakobstad ned och familjerna kunde fritt välja mellan Karleby, som ligger närmast, eller centralsjukhuset i Vasa.
De första åren efter nedläggningen fanns ingen hemsjukhusverksamhet i Jakobstad. Hemsjukhuset för barn sköter bland annat intravenösa antibiotika injektioner, blodprov och liknande åtgärder.
Ifall familjen väljer hemsjukhuset i Karleby för fortsatt vård hemma av barnet, kan man inte skicka patienter från Jakobstadsregionen till hemsjukhuset i Jakobstad.
Problem i praktiken
David Pettersson bor i i Esse i Pedersöre. Hans yngsta barn föddes i mars i år vid sjukhuset i Karleby.
Han anser på basen av familjens erfarenheter att hemsjukhusenheten i Jakobstad är för liten, men att den kan bli bra på sikt.
- Det måste tas blodprover på den nyfödda och första gången lyckades det inte, andra gången lyckades det och tredje gången hade de inte med sig något provrör.
- Det irriterade oss vansinnigt att vi måste åka in till sjukhuset i Jakobstad. Vi har sovit alltför lite och försöker passa på att sova när det går. Det blev "prackasi och gycklasi" i 4-5 timmar, enklare hade det varit att åka direkt till sjukhuset i Karleby – det hade tagit en timme.