Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Moskémördaren i Nya Zeeland skall genomgå sinnesundersökning innan rättegången kan börja

Från 2019
Uppdaterad 05.04.2019 18:28.
Omkring 20 000 människor deltog i en minnesstund i Hagley Park, i Christchurch den 29 mars
Bildtext Omkring 20 000 människor deltog i en minnesstund i Hagley Park, i Christchurch den 29 mars
Bild: EPA-EFE/MARTIN HUNTER AUSTRALIA AND NEW ZEALAND

Den 28-årige australiska man som misstänks ha mördat 50 moskébesökare och skadat ytterligare 39 personer i Christchurch i Nya Zeeland, skall genomgå två olika sinnesundersökningar innan rättegången mot honom kan börja.

Australiern, som bar handklovar, deltog i rättsförhandlingen i Christchurch via video från ett fängelse i Auckland.

Domstolsbyggnaden i Christchurch var fullpackad med offrens anhöriga och sörjande som följde med utfrågningen då den visades på en stor skärm i rättssalen.

Den misstänkte högextremisten Brenton Tarrant, svarade kort endast på ett par frågor och verkade inte särskilt berörd under utfrågningen.

Enligt domaren Cameron Mander är det naturligt att den misstänkte beordras att genomgå en sinnesundersökning för att kunna slå fast om rättegången mot honom kan inledas.

Mander sade att Tarrant kommer att åtalas för 50 mord och 39 mordförsök, enligt den brottsutredning som polisen har utfört.

Det verkar som om han inte bryr sig om vad han har gjort. Han har inga känslor

― Tofazzal Alam som överlevde attacken

I attackerna den 15 mars dödades 42 personer i moskén Al Noor medan sju miste livet i Linwoodmoskén.

Yama Nabi som förlorade sin far i attackerna, sade att han kände sig hjälplös då han följde med den första rättsförhandlingen.

- Vi kan bara sitta i rättssalen och lyssna. Vad kan vi göra? Ingenting utom att vi lämnar det åt den Nya Zeelands rättvisa och premiärminister Ardern, sade Nabi.

Den 25-årige Tofazzal Alam sade att han kom till Linwoodmoskén för att be då gärningsmannen gick till attack. Han ansåg det viktigt att delta i rättsförhandlingen eftersom så många av hans vänner dödades.

- Det verkar som om han inte bryr sig om vad han har gjort. Han har inga känslor. Jag känner mig ledsen. Ledsen för mig själv och ledsen för alla mina vänner som dödades. Och för honom.

Källor: AP, Reuters

Diskussion om artikeln