Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Katarinaskolan i Karis och Ekenäs gymnasium fick nya rektorer

Från 2019
Uppdaterad 08.04.2019 08:57.
Två personer. En man med skägg utan hår och en glad kvinna med ljust hår och glasögon.
Bildtext Johan Nilsson och Tove von Schantz blir nya rektorer för Ekenäs gymnasium och Katarinaskolan.
Bild: Yle

Katarinaskolans nya rektor heter Tove von Schantz medan ny rektor för Ekenäs gymnasium blir Johan Nilsson. Båda har lång erfarenhet och anses ha en modern helhetssyn på skolan och lärarens roll.

Tove von Schantz är skolans tidigare vice rektor och har också fungerat som tf rektor för Katarinaskolan i ett års tid. Katarinaskolan i Karis har elever i årskurserna 1-6.

Raseborgs bildningsnämnds svenskspråkiga sektion valde von Schantz bland totalt tre sökande.

Katarinaskolan i Karis.
Bildtext Katarinaskolan.
Bild: Marica Hildén / Yle

Sektionen motiverar sitt beslut med att von Schantz har visat att hon har en modern helhetssyn på skolan och lärarens roll. Hon har dessutom lång erfarenhet både som lärare och rektor.

Hon bedöms ha stor beredskap att utveckla skolan i enlighet med de krav och kriterier som angetts i rekryteringen.

Också andra sökande hade rektorserfarenhet

De två övriga sökandena var Charlotta Allamo och Thea Liljestrand.

Charlotta Allamo har jobbat som klasslärare i 12 år. I 8 av de här 12 åren har arbetat som klasslärare med rektorsuppgifter i Billnäs skola. Sedan augusti 2017 arbetar hon som biträdande rektor vid Lojo stads svenskspråkiga skolor.

Thea Liljestrand har cirka nio års erfarenhet som klasslärare.

Av de nio åren har hon i två år varit klasslärare med rektorsuppgifter i Svartå och skola och i ett år varit klasslärare med rektorsuppgifter för Svartå och Snappertuna skolor.

Byter Hangö gymnasium mot Ekenäs

Ny rektor för Ekenäs gymnasium blir Johan Nilsson. Nilsson arbetar som studiehandledare vid Hangö gymnasium och Hangö högstadium.

Sedan år 2008 är han också vice rektor vid Hangö gymnasium med ansvarsområden för bland annat kursplanering och schemaläggning.

Fem personer sökte rektorsjobbet, men två drog tillbaka sin ansökan så Raseborgs bildningsnämnds svenskspråkiga sektion valde i praktiken rektor bland tre sökande.

En gul stenbyggnad.
Bildtext Ekenäs gymnasium.
Bild: Marica Hildén \ Yle

Sektionen använder delvis samma motiveringar som vid valet av rektor för Katarinaskolan.

Sektionen anser att Johan Nilsson har en modern syn på skolan, lärarens och rektorns roll. Han har gedigen kunskap om och erfarenhet av finländsk gymnasieutbildning och utbildningsförvaltning.

Han uppfyller de förväntningar som ställdes i samband med värvningen.

Kompetenta sökande också i övrigt

De fyra övriga som sökte jobbet som gymnasierektor i Ekenäs var Petra Blomqvist, Martin Holmberg, Katarina Rejman och Annette Forsman-Sundvik. Rejman och Forsman-Sundvik drog tillbaka sina ansökningar.

Petra Blomqvist har jobbat i 14 år som lärare vid Ekenäs gymnasium. I två år har hon varit vice rektor och sedan i höstas har hon verkat som tf rektor.

Martin Holmberg är lektor i finska i Kyrkslätts gymnasium sedan 2018 och har tidigare arbetat i Helsinge gymnasium i cirka 12 år.

I Helsinge gymnasium har Martin Holmberg fungerat som vice rektor i olika repriser i cirka två års tid.

Artikeln uppdaterades 8 april med ytterligare detaljer om Charlotta Allamos arbetserfarenhet.

Diskussion om artikeln