Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Tjuvar slog till under Esboelevers gymnastiklektion: “Det känns bittert att världen är sådan att man inte kan lita på människor”

Från 2019
Hand sträcker sig efter plånbok ur ficka
Bildtext Då klass åtta hade en gymnastiklektion bröt två tjuvar in sig i skolan och gick in i skolans omklädningsrum.
Bild: Yle/Jeannette Lintula

Två tjuvar tog sig in i Lagstad skola i Esbo centrum och stal saker ut ett omklädningsrum förra veckans måndag.

Tjuvarna stal elevers telefoner, plånböcker med pengar och bankkort, resebiljetter och nycklar.

Felix Dahlberg blev av med sin telefon och andra småsaker.

- Min första reaktion var att de var ett skämt. Men efter att jag märkte att många andra också saknade saker blev jag väldigt irriterad för att de tagit min telefon, där personliga information finns, säger Dahlberg.

Ingen såg tjuvarna

- Jag blev väldigt ledsen när jag hörde om stölden. Jag tycker att det är väldigt tråkigt att sådant här sker, säger Annika Bergqvist, Lagstads biträdande rektor.

Annika Bergqvist säger att skolan hade gäster den dagen och att tjuvarna hade slunkit i i folkmassan genom huvudingången.

Lagstads skola i Esbo
Bild: YLE / Marianne Sundholm

Bergqvist tycker ändå att säkerheten i skolan är väldigt bra, medan eleven Felix Dahlberg säger att den kunde vara bättre.

Båda tycker att skolans dörrar kunde låsas, och att det kunde finnas en dörrklocka vid dörren som informerar vaktmästaren om att någon vill in. Det skulle ändå kräva att någon övervakar dörren hela tiden och släpper in besökare.

Andra skolor i regionen har liknande system.

Tjuvarna fastnade på bild

Brottet anmäldes till polisen så fort lärarna fick reda på vad som skett.

Tjuvarna hade också fastnat på skolans övervakningskameror.

Polisen har ännu inte gripit de misstänkta.

Det känns bittert att man inte kan lita på människor

Annika Bergqvist

Bergqvist säger att det känns bittert att man inte kan lita på människor och att en tjuv kan komma in i skolan mitt på ljusa dagen.

Bergqvist tycker också att det skulle vara jobbigt att börja ha dörrarna låsta, eftersom det då blir svårare för eleverna att komma in i skolan.

Eleverna säger att lärarna skyller stölden på eleverna eftersom de "borde hålla bättre reda på sina saker”. Bergqvist tycker ändå inte att det är elevernas fel.

- Jag tycker att det är lika mycket skolans fel som elevernas fel, det är inte rätt att skylla allt på eleverna. Det är sant att man inte borde lämna sina värdesaker i omklädningsrummet men det är inte elevernas fel att deras saker blev stulna, säger hon.

Få liknande händelser

- Jag har jobbat som direktör i Esbo nu i 18 år och det är väldigt sällan som det hänt något liknande, säger Barbro Högström, direktör för svenska bildningstjänster i Esbo.

En allvarsam kvinna med ett litet leende står vid ett fönster.
Bildtext Barbro Högström
Bild: Yle/ Lukas Rusk

Hurdana säkerhetssystem finns det i skolorna?

- Det kan jag inte berätta, det skulle vara att göra reklam för fel sak. Alla i skolan måste följa med att där inte rör sig människor som inte borde vara där, säger Högström.

Har säkerhetsproblemen ökat under de senaste tio åren?

- Nej, det upplever jag inte. Vi diskuterar nog genast säkerheten och hur vi kan förbättra den så fort något hänt. Vi har också säkerhetsplaner i skolorna som vi regelbundet går igenom med personalen, säger Högström.

Artikeln är skriven av Yle Huvudstadsregionens praoelever Tinja Ruottinen och Emma Biström, som också intervjuade personerna som förekommer i artikeln.

Diskussion om artikeln