Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Svenska Yles valdebatt teckenspråkstolkas på finlandssvenska för första gången

Från 2019
Uppdaterad 05.04.2019 15:34.
Svenska Yles stora valdebatt på teckenspråk. - Spela upp på Arenan

Svenska Yle satsar i år för första gången på att göra den stora valdebatten tillgänglig också för döva, hörselskadade och andra talare av det finlandssvenska teckenspråket.

På måndag debatterar partitopparna från alla nio riksdagspartier om de viktigaste frågorna för den svenskspråkiga publiken. Bland annat vård och utbildning kommer diskuteras.

I reprissändningen på tisdag klockan 10-11.30 på Yle Fem och på Yle Arenan förses sändningen med teckenspråkstolkning på finlandssvenska.

Tolkningen sköts av Ellen Hoang och Jenny Derghokasian som turas om att synas i rutan.

En ny satsning

Det är första gången Yle tolkar en valdebatt till teckenspråk på finlandssvenska.

Johanna Törn-Mangs, mediechef vid Svenska Yle, säger att det som public service-bolag känns angeläget att också kunna betjäna specialgrupper inför riksdagsvalet.

- Yle finns till för alla finländare och tillgänglighet är en viktig fråga för oss. Vi vill att också de som har finlandssvenskt teckenspråk som modersmål ska kunna ta del av den här betydelsefulla debatten, där fokus ligger på de frågor som är viktiga för finlandssvenskarna.

Sipilä deltar inte

I debatten deltar Antti Rinne (SDP), Pekka Haavisto (Gröna) Katri Kulmuni (C), Kai Mykkänen (Saml), Li Andersson (VF), Sampo Terho (Blå), Jussi Halla-aho (Sannf), Sari Essayah (KD) och Anna-Maja Henriksson (SFP).

Statsminister och Centerns partiledare Juha Sipilä och Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo deltar inte i debatten på grund av tidsbrist.

Programledare är Jonna Nupponen och Marianne Sundholm. Debatten är tvåspråkig och textas både till svenska och finska.

Diskussion om artikeln