Hoppa till huvudinnehåll

Yle Fem

Solsidans nya sjätte säsong visas av Yle i höst - se alla tidigare avsnitt under sommaren

Från 2019
Solsidan (12)
Bildtext Det blir mer!
Bild: Morgan Norman

Solsidans splitternya sjätte säsong har premiär i höst, i Finland samtidigt som i Sverige. Dessutom går det att hänge sig åt alla de tidigare avsnitten Yle bjuder på med start den 21 juli!

En rolig detalj med hela Solsidan-projektet är att serien i tiderna fick draghjälp av Svenska Yle.

- Det är alltid en risk när du bara läser någonting. Ingenting är lika svårt som att vara rolig och de kunde till exempel ha valt helt fel skådespelare.

Det säger Mary Gestrin som för tio år sen var kanalchef på FST5, dagens Yle Fem.

Hon minns hur bakgrundskrafterna bakom Solsidan skickade ut sitt första manus till olika bolag för att få med dem som samproducenter.

En mottagare var den finlandssvenska tv:n.

Mary Gestrin.
Bildtext Mary Gestrin.
Bild: Ulrica Fagerström/Yle

- Produktionsbolaget i fråga sökte europeiska pengar för att göra serien och i och med det krävdes ett flertal samproducenter. Men de saknade en.

- Vi hade ju inte alls samma pengar att röra oss med som de andra, men produktionsbolaget var i nöd och behövde jättemycket en samproducent till.

Solsidan
Bildtext I begynnelsen.
Bild: Morgan Norman

Felix Herngren, vars idé Solsidan är och som samtidigt är en av manusförfattarna och den som spelar Alex i serien, var i det skedet ett helt okänt namn för Gestrin. Men hon läste manuset och gillade det. Och skrattade.

- När man läser sådant som ska vara roligt märker man rätt snabbt om man själv skrattar. Det gjorde jag. Dialogen var perfekt redan i manusskedet.

- Det blev ett avtal. Dessutom med option på flera kommande säsonger och med sändningstid samtidigt som i Sverige.

Vilken betydelse hade er medverkan för att serien blev av?

- Produktionsbolaget hade antagligen sökt andra samproducenter innan oss, utan att hitta, så i värsta fall hade de blivit mycket försenade. Säkert hade de i något skede hittat någon annan, men de var jätteglada då vi kom med.

Solsidan (12)
Bild: Morgon Norman / Yle kollage

Miljonvisningar, fem säsonger och en långfilm senare är det klart att det var frågan om en serie publiken ville ha.

- Jag var nog glad efteråt att jag vågade tro på dem. Senare har jag sett alla säsonger och tyckte de var jätteroliga. Också filmen var bra.

Felix tittar på ett gammalt fotografi av sina föräldrar.
Bild: TV4

Ny trend

Vilka associationer väcker Solsidan idag, finns det scener som fastnat?

- Jo de där med Freddes maniska grillande. Det grillandet hade inte kommit till Finland då serien startade 2010 men tydligen nog till Sverige. Någon sommar senare var jag omringad av samma humorfigurer - folk med jättelika grillar med jättemycket mat på, minns Mary Gestrin leende.

Ove och Anette vid ett midsommarbord.
Bild: TV4
Solsidan (7)
Bild: FLX & Jarowski

Många skådespelare lyste i Solsidan men Gestrin beundrar speciellt Mia Skäringer.

- Hon gjorde en ganska annorlunda roll än den som hon senare har visat sig vara som människa. Det är väldigt fascinerande med skådespelare som har så många dimensioner i sig.

Solsidan - säsong 5
Bildtext Mia Skäringer.
Bild: TV4 / Solsidan Produktion HB

Här hittar du Solsidans fem första säsonger fr.o.m. 21 juli 2019. Fem avsnitt i gången publiceras på Yle Arenan kl. 06 på sommarsöndagarna.

Premiär för sjätte säsongen blir det i höst.