Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Extremhögerns samling i Åbo håller polisen på alerten under veckoslutet – myndigheterna fåordiga, men förberedda på att ingripa

Från 2019
Polis, fotograferad bakifrån så att texten "poliisi" syns på ryggen.
Bild: All Over Press

Polisen har förberett sig för det internationella extremhöger-evenemanget Awakening II i Åbo på lördagen. Från Egentliga Finlands polisinrättning vill man ändå inte gå in på detaljer kring planerna.

Överkommissarie Mika Peltola berättar för Yle att han inte vill berätta hur många personer som väntas närvara, var evenemanget kommer att ordnas eller vad evenemanget ens går ut på.

- Vi är medvetna om att ett sådant här evenemang ordnas i Åbo på lördag. På basis av den information vi har till hands har vi förberett oss, säger Peltola.

Peltola vill inte heller gå in på exakt hur polisen har förberett sig på evenemanget. Han berättar inte heller om andra polisinrättningar bidrar med stöd under dagen.

Polisen sedan tidigare förberedd på att trygga valfreden

Polisen var enligt Peltola sedan tidigare förberedd på att säkra valfreden under förhandsröstningen, som pågår som bäst.

Har då extremhögerns samling på lördag har tvingat polisen till ytterligare åtgärder?

- Vi utgår från den information vi har till hands och förbereder oss enligt det, säger Peltola kortfattat.

"Nu är NRMs verksamhet förbjuden"

Nordiska motståndsrörelsen förbjöds i höstas av Åbo hovrätt. Motståndsrörelsen beviljades besvärstillstånd i Högsta domstolen, men dess verksamhets förbjöds till dess en slutlig dom har fallit. Det på Polisstyrelsens begäran.

Polisstyrelsen har beordrat samtliga polisinrättningar att ingripa i Nordiska motståndsrörelsens verksamhet.

Tidigare väckte NRM:s agerande diskussion i Åbo då organisationens medlemmar störde riksdagskandidater på Universitetsgatan. Men det var före Högsta domstolens beslut, påpekar Peltola.

- Nu har vi ett beslut som vunnit laga kraft – att NMR:s verksamhet är förbjuden, säger han.

Peltola vill ändå inte spekulera om vilka maktmedel polisen kan tvingas ta till på lördag.

- Det är något som vi bedömer från fall till fall. Men situationen är nu den att Högsta domstolens beslut innebär att deras verksamhet inte tillåts i någon form över huvudtaget, säger Peltola.

Artikeln baserar sig på Äärioikeiston kokoontuminen pitää poliisit valppaina viikonloppuna – vaalirauhan turvaamiseen varauduttu Turun seudulla skriven av Yle Uutiset.

På andra språk