Hoppa till huvudinnehåll

Huvudstadsregionen

Live i TV2: Ryssland har vad som krävs för att förstöra den finländska hockeyfesten – turneringens mest jämnstarka lag drabbar samman inför fullsatta läktare

Från 2019
Uppdaterad 06.04.2019 15:37.
Programmet är inte längre tillgängligt
VM i ishockey för damer, RUS - FIN (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Det blåser kyliga vindar från öst. Efter att ha snuvats på bronsmedaljen i OS är Ryssland uppretat och revanschsuget. Segern i EHT-finalen i februari var första varningstecknet.

Under hela 2010-talet har Finland och Ryssland kämpat jämsides om tredjeplatsen i VM. Finland har tre brons, Ryssland två. År 2011 vann Finland efter förlängning, år 2016 knep Ryssland bronset efter straffar. Olga Sosina stod för matchens enda mål.

I OS i Pyeongchang tog Finland en klar 5–1-seger i gruppspelet och vann bronsmatchen med 3–2. Hur går det då denna aprileftermiddag i Esbo?

Se matchen på arenan eller i TV2 med start klockan 15.40. Matchen refereras på svenska av Anki Karhu och Merita Bruun.

Utvilat Finland har bättre utgångsläge

Båda lagen har VM-premiären undanstökad. Finlands förlust (2–6) mot USA var väntad, likaså Rysslands seger över Schweiz (2–1). Finland har en tuffare och mer fartfylld match bakom sig, men matchprogrammet ger Finland en fördel.

Damlejonen har haft mer än ett dygn på sig att återhämta sig och borde därför vara kvickare både i tanken och på isen än Ryssland som spelade den sena matchen igår.

Finland må fortsätta att spela modigt, men ett litet varningens ord är på sin plats: De har inte råd med många missar i egen zon, som i öppningsmatchen mot USA. Ryssland har flera skickliga spelare som inte tvekar att ta chansen om den serveras på silverfat.

Håll ögonen på:

Juniorkedjan, Finlands sannolika fjärdekedja och framtidshopp. Elisa Holopainen prickade rätt redan i öppningsmatchen och Viivi Vainikka är målsugen som få. Den tredje juniorspelaren, backen Nelli Laitinen gjorde ett litet försiktigt intryck under VM-debuten, det finns nog mera att hämta både när det gäller talang och vilja.

I det ryska lägret är Oxana Bratisjtjeva en intressant debutant i damlandslaget. 18-åriga Bratisjtjeva var SKIF Nizjnij Novgorods bästa poängplockare med 42 poäng på 36 matcher.

Lagkaptenen Olga Sosina har gjort en bra säsong i ryska damligan, 69 poäng på 36 matcher, poängdrottning i Agidel Ufa och färsk rysk mästare.

Och slutligen kontroversiella Anna Sjibanova, en av de ryska idrottarna som blev avstängd från OS i Pyeongchang på grund av dopningsmisstankar i samband med OS i Sotji. Bästa poängplockare bland backarna med 29 poäng på 36 matcher i mästarlaget Agidel Ufa.

Elisa Holopainen gör mål mot USA.
Bildtext Elisa Holopainen gjorde mål i första matchen.
Bild: EPA-EFE/KIMMO BRANDT

Dam-VM drar fullt hus

Hur det än går i matchen, kommer det att bli en hockeyfest av sällan skådat slag. VM:s generalsekreterare Tuula Puputti meddelade på fredagen att det blir fullt hus i Esbo.

Möjligtvis kan det dyka upp enstaka ströplatser till försäljning, men en snabbkoll en sen fredag kväll gav noll lediga platser. Publiken uppmanas komma i tid för att slippa köa.

Kedjorna

Så här har Finland och Ryssland spelat i sina respektive öppningsmatcher.

Finlands etta:
33 Michelle Karvinen - 13 Riikka Sallinen - 77 Susanna Tapani
6 Jenni Hiirikoski - 88 Ronja Savolainen

Finlands tvåa:
19 Petra Nieminen - 10 Linda Välimäki - 24 Noora Tulus
7 Nelli Laitinen - 15 Minnamari Tuominen

Finlands trea:
9 Venla Hovi - 61 Tanja Niskanen - 22 Emma Nuutinen
2 Isa Rahunen - 4 Rosa Lindstedt

Finlands fyra:
23 Sanni Hakala - 25 Viivi Vainikka - 12 Elisa Holopainen
8 Ella Viitasuo

Trettonde forward:
11 Annina Rajahuhta

Målvakt:
41 Noora Räty (1 Eveliina Suonpää)

Rysslands etta:
18 Olga Sosina - 23 Anna Timofejeva - 90 Alexandra Vafina
70 Anna Sjibanova - 13 Nina Pirogova

Rysslands tvåa:
15 Valeria Pavlova - 59 Jelena Dergatjova - 68 Alevtina Sjtarjova
72 Ann Savonina - 11 Liana Ganejeva

Rysslands trea:
7 Diana Kanaeva - 88 Jekaterina Smolina
76 Jekaterina Nikolajeva - 22 Maria Batalova

Rysslands fyra:
17 Fanuza Kadirova - 42- Oxana Bratisjtjeva - 73 Viktoria Kulisjova
33 Daria Teryosjkina

Målvakt:
92 Nadezjda Morozova (31 Anna Pirogova)

Diskussion om artikeln