Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Boeing minskar produktionen av den omtalade plantypen 737 MAX

Från 2019
Uppdaterad 06.04.2019 00:09.
Flera Boeing 737 MAX-plan står på södra Kaliforniens logistikflygplats.
Bildtext Flera Boeing 737 MAX-plan står på södra Kaliforniens logistikflygplats.
Bild: AFP / Lehtikuva

Det amerikanska flygbolaget Boeing säger att bolaget sänker produktionstakten av den omtalade plantypen Boeing 737 MAX som varit med om två förödande flygkrascher.

Leveranserna av plantypen har avbrutits efter att länder över hela världen har beslutat hålla Boeing 737 Max-plan på marken till dess att olycksorsaken är utredd och eventuella fel har reparerats.

Produktionen kommer att minska från 52 till 42 plan per månad, säger bolagets vd Dennis Muilenburg.i ett pressmeddelande.

Bolaget lovar att sysselsättningen inte kommer att minska med anledning av beslutet.

Muilenburg säger att företaget nu vet att olyckorna i Indonesien och Etiopien orsakades av en kedja av händelser. Han säger att olyckorna hade det gemensamt att det så kallade MCAS-systemet i båda fallen aktiverades felaktigt.

"Risken för motsvarande olyckor ska elimineras"

Muilenberg säger att det är Boeings ansvar att eliminera risken för att MCAS aktiveras felaktigt, och att Boeing vet hur det ska göras.

MCAS ska förhindra överstegring och gör det genom att pressa nosen nedåt.

Vd:n säger att arbetet med en uppdatering av mjukvaran för flygplanet fortsätter. Uppdateringen ska enligt honom förhindra att olyckor av det här slaget inträffar i framtiden.

Boeing kommer också att tillsätta en rådgivande kommitté som har till uppgift att se över utvecklingen och planeringen av flygplan inom hela bolaget.

Den tidigare chefen för NTSB Christopher Hart som utnämnts till chef för en internationell granskning av hur säkra Boeing 737 MAX-planen är säger att utredningen kan ta cirka tre månader att genomföra. NTSB utreder bland annat civila flygkrascher i USA.

Hart säger att haveriutredare i framtiden kommer att fokusera mycket mera på interaktionen mellan mjukvara och piloter än på mekaniska frågor.

- Det här är ett område som vi kommer att se mera av, säger Hart.

Källor: Boeing, Reuters, AFP, Svenska Yle

Diskussion om artikeln