Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Storbritannien utfärdar pass utan texten "Europeiska unionen" - trots att EU-utträdet är långt ifrån klart

Från 2019
Uppdaterad 06.04.2019 13:01.
Brittiska pass med texten "Europeiska unionen" på pärmen.
Bild: EPA/ANDY RAIN

Sedan den 30 mars har Storbritannien börjat utfärda pass utan texten "Europeiska unionen". Britter som fått det nya passet har blivit mäkta förvånade, med tanke på att premiärminister Theresa May åter igen bett EU om brexit-uppskov.

Susan Hindle Barone är aktiv brexitmotståndare och på fredagen blev hon upprörd då hon hämtade ut sitt nya pass.

"VERKLIGEN FÖRSKRÄCKT. Hämtade ut mitt nya pass idag - mitt gamla går ut inom ett par månader. Se nedan: Upptäck skillnaden!", twittrade hon.

Hindle Barone berättar för BBC att hon blev fullständigt överraskad över sitt vinröda pass utan EU-text. Hon tycker att det är ytterst märkligt att man ändrat på passen trots att Storbritannien inte ännu lämnat unionen.

En taleskvinna för det brittiska inrikesministeriet uppger att man började utfärda pass utan EU-texten den 30 mars, eftersom man utgick ifrån att Storbritannien skulle lämna unionen i slutet av mars.

Pass av den gamla modellen med texten "Europeiska unionen" delas också ut fortfarande, så länge det finns kvar av dem i lagren.

I slutet av året ska Storbritannien börja utfärda blåa pass som liknar de pass britterna hade före EU-medlemskapet.

Brexitivrare har varit upprörda över att de nya passen kommer att tillverkas i Frankrike. Det var ett franskt företag som vann anbudstävlingen om de nya passen.

Artikeln uppdaterades kl.13.00 med ny huvudbild på brittiska pass, eftersom den tidigare bilden föreställde ett pass av äldre modell med texten "European community".

Källa: BBC

Diskussion om artikeln