Hoppa till huvudinnehåll

Åboland

Räddningsverket: Se upp med skräpbränningen - markbränder härjar i hela Egentliga Finland

Från 2019
Uppdaterad 06.04.2019 16:57.
Egentliga Finlands räddningsverks logo på en bildörr
Bild: YLE/Nora Engström

Åtminstone ett tjugotal markbränder har brutit ut i Egentliga Finland under lördagen.

Räddningsverket vädjar nu till allmänheten om att inte bränna t.ex. skräp i dag på grund av den hårda vinden som gjort att bränderna lätt sprider sig.

Jourhavande brandmästare Marko Rostedt är upprörd över situationen, där han står i Angelniemi och släcker en brand som startat då det brändes gammal vass.

- Folk förstår inte hur allvarligt läget är. Majoriteten av dessa bränder kunde ha undvikits, men på grund av folks vårdslöshet går våra resurser till att åka runt och släcka markbränder.

- Händer det någon annan olycka är vi inte lika snabbt på plats, eftersom vi är upptagna med markbränderna.

Vid 16-tiden utfärdades en gräsbrandsvarning för hela Egentliga Finland. Enligt räddningslagen får man heller inte göra upp öppen eld ifall brandfaran är uppenbar, vilket den är under de rådande omständigheterna.

- Det piper ständigt i våra system här med meddelanden om nya bränder. Det har förekommit medelstora bränder i Gustavs, Salo, S:t Karins, Åbo och Nousis, räknar jourhavande brandmästare Mika Lankinen upp som också varit fullt sysselsatt hela dagen.

I Mustfinn brann ett område på 3 000 m2. Branden hotade byggnader, men räddningsverket lyckades släcka branden. Eftersläckning pågår.

I Finby i Salo brann också en yta på 3 000 m2 tidigare på dagen. Också där var det skräpbränning som orsakade branden.

Än så länge har eldarna inte spridit sig till bebyggelse eller skog, utan det är åkrar och öppna området brunnit. Inga personskador har uppkommit i markbränderna.

Diskussion om artikeln