Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Direkt: Känslofyllt avsked väntar för Matti Heikkinen

Från 2019
Uppdaterad 07.04.2019 13:00.
Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor, herrarnas 50 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

FM-tävlingarna som folk minns i åratal, loppen som bara blir kvar i människors medvetande. På ett helt annat sätt än många andra FM-tävlingar i skidåkning. Femmilen och tremilen, med intervallstart. Timmar av kamp i ofta besvärliga vårliga förhållanden, på den sista av vinterns FM-tävlingsdagar.

Idag är skidvintern framme vid den dagen igen. Platsen är Ainiovaara, det legendariska skidberget i Övertorneå uppe i Tornedalen, precis som för två år sedan. I OS-segraren Sami Jauhojärvis barndoms och ungdoms backar.

Varför blir då just de här kämpalekarna så minnesvärda? För att de är dramatiska. Och för att åkarna på tröskeln till den lilla pausen före träningssäsongen verkligen vill ge allt. Det handlar om utmaningen, den stimulerande uppgiften, det handlar om prövningen.

Fri teknik gäller i år liksom senast på Ainiovaara. Damernas tremil kommer igång redan klockan 9.40, sändningen startar tjugo minuter senare. Guldfavorit är hon som startar sist. Naturligtvis Krista Pärmäkoski.

Även om Pärmäkoski var väldigt stark i stafettfinalen igår har hon ändå inte varit helt frisk under veckan, vilket i någon mån öppnar möjligheter till rentav mer än silverkamp också för andra.

Åtminstone för Kerttu Niskanen, Laura Mononen, Eveliina Piippo, Riitta-Liisa Roponen och Anne Kyllönen. Kaisa Mäkäräinen, som för två år sen pressade Pärmäkoski, väljer att inte åka i Övertorneå. En intressant FSS-start gör framförallt formstarka Linnea Henriksson, IF Femman.

Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor, damer 30 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Sista tävlingen för Heikkinen

Ett känslofyllt avsked kommer den långa femmilsdagen att bli för Matti Heikkinen. Fullt möjligt är att det också blir ett framgångsrikt sådant. På lördagen pressade han Iivo Niskanen väldeliga och körde på så det stod härliga till.

En ny batalj mellan dem är absolut att vänta idag. En utdragen sådan i en massa utdragna stigningar och i utförslöpor som kräver skicklighet hos slitna idrottare.

Matti Heikkinen kom i mål som tvåa.
Bildtext Matti Heikkinen avslutar karriären i dag.
Bild: Hannu Luostarinen / AOP

Andra namn att lyfta fram är absolut Perttu Hyvärinen samt Joni Mäki, som visat ett klart intresse för just den här FM-femmilen. Ett stort övrigt koppel kommer också att jobba på med IF Minkens Juuso Haarala som ett av de mest spännande namnen.

Men någon total överraskningsmästare som Kusti Kittilä för två år sedan kommer nog inte att synas till.

Iivo Niskanen går ut sist, klockan 13.48.30. Vädret får för sin del också avgöra när han åker i mål. Det kan bli rätt varmt regnväder, det kan bli snöfall eller slask.

Någon vacker söndag vädermässigt får vi inte se. Skönheten får upplevas på andra vis. I Tornedalen är våren dramatisk.

Programmet är inte längre tillgängligt
FM på skidor, herrarnas 50 km (svenskt referat) - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Diskussion om artikeln