Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Netanyahu inför parlamentsvalet: Israels kontroll över Västbanken ska utökas

Från 2019
Uppdaterad 07.04.2019 08:42.
Israelisk bosättning på Västbanken
Bild: EPA-EFE/ABED AL HASHLAMOUN

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu uppger att de judiska bosättningarna på Västbanken kommer att bindas ännu fastare vid Israel om han vinner det förestående parlamentsvalet.

I en tv-intervju igår sade Netanyahu att han kommer att utsträcka Israels suveränitet till att omfatta bosättningarna i det ockuperade området.

Benjamin Netanyahu ser bekymrad ut.
Bild: EPA-EFE/ODED BALILTY / POOL POOL PHOTO

Enligt honom är varje bosättning israeliskt territorium, och ingen bosättare ska behöva flytta på sig.

Ytterligare områden ska dessutom annekteras så att Israels kontoll över Västbanken ökar, på samma sätt i östra Jerusalem och Golanhöjderna, lovade han inför valet på tisdag nästa vecka.

"Vi drar oss ur överenskommelse med USA om så krävs"

USA stöder Israel, och president Donald Trump bröt årtionden av politisk konsensus genom att flytta USA:s ambassad från Tel Aviv till Jerusalem - och erkänna Jerusalem som Israels huvudstad.

Donald Trump, med premiärminister Benjamin Netanyahu i bakgrunden talar vid Yad Vashem, monumentet och forskningscentret för förintelsens offer i Jerusalem 23.5.2017.
Bild: EPA/DEBBIE HILL / POOL

Nu säger dock Netanyahu att Israel inte kommer att följa en uppmaning om att utrymma ockuperade områden om en sådan ingår i USA:s kommande fredsförslag.

På Västbanken, som ockuterades under sexdagarskriget år 1967, bor närmare tre miljoner palestinier och drygt 400 000 israeliska bosättare.

Israel beräknas numera ha 8,8 miljoner invånare - av dem bor 650 000 i ockuperade områden.

Palestinierna vill ha en egen stat med Västbanken som kärnområde, och bosättningsfrågan är det stora hindret för fredssamtal mellan Israel och palestinierna.

En kvinnlig israelisk polis och tre palestinier dödades i attacken vid Damaskus porten i Gamla staden i Jerusalem
Bild: EPA/ABIR SULTAN

Ockupationen av Västbanken förklaras olaglig av det internationella samfundet.

Netanyahu har suttit vid makten sedan 2009. Hans senaste regering som bildades 2015 anses vara den mest hårdföra högerregering någonsin i landets historia.

AFP