Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centralhandelskammaren: Finland illa förberett på en lågkonjunktur – sysselsättningen är för låg

Från 2019
Kivityömies latoo kiviä.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Om Finland nu skulle gå in i en lågkonjunktur är vi i trubbel. Svängrummet för den offentliga ekonomin är inte stort och många strukturella reformer lyser med sin frånvaro. Dessutom är sysselsättningen för låg.

I Centralhandelskammarens ekonomiöversikt förutspår ledande ekonom Mauri Kotamäki att Finland har intressanta men utmanande tider framför sig.

Kotamäki konstaterar att sysselsättningen i Finland inte är vad den borde vara.

– Om Finland nu drabbades av en ny lågkonjunktur skulle vi vara i trubbel. Svängrummet för den offentliga ekonomin är inte stort och många strukturella reformer har inte genomförts, säger Kotamäki.

Mauri Kotamäki.
Bildtext Mauri Kotamäki är ledande ekonom vid Centralhandelskammaren.
Bild: Roni Rekomaa

Enligt honom är det beklagligt att konstatera att arbetsmarknadsorganisationerna inte har lyckats infria sina löften.

– Resultatansvaret har saknats och resultaten ser ut därefter, konstaterar Kotamäki.

Tack vare den goda ekonomiska utvecklingen har också arbetslösheten sjunkit och är nu lägre än vanligt, men Centralhandelskammaren påpekar att arbetslösheten i Finland är hög då man beaktar det internationella läget.

– Den genomsnittliga arbetslöshetsnivån i Finland under de tre senaste årtiondena har varit rejält över nio procent, alltså ofattbart hög i en internationell jämförelse. Det här statistiska faktumet speglar det att arbetsmarknaden helt enkelt inte fungerar tillräckligt bra, säger Kotamäki.

Kiviurakointia
Bildtext Fler måste jobba, tycker Centralhandelskammaren.
Bild: Henrietta Hassinen / Yle

Under den senaste tiden har den ekonomiska utvecklingen i Finland varit gynnsam, men det har i första hand berott på att världsekonomin dragit bra.

– Nu har det dykt upp mörka moln vid horisonten. Det finns många orosmoment i den globala ekonomin och i alla utsikter har de ekonomiska prognoserna sänkts, säger Kotamäki.

Exporten har dragit relativt bra, och enligt prognoserna ser utvecklingen under de närmaste månaderna inte dålig ut.

Lättnader i uppsägningsskyddet efterlyses

I Centralhandelskammarens prognos finns flera förslag på åtgärder som skulle förbättra arbetsmarknaden och få ner arbetslösheten, speciellt bland unga, gamla, långtidsarbetslösa och invandrare.

– Lokala avtal, lättnader i kollektivavtalen och uppsägningsskyddet, mindre skattekil, en förnyelse av socialskyddet, en aktiv arbetskraftspolitik, räknar Kotamäki upp.

Åtgärder som krävs för att höja sysselsättningen är inte trevliga, utan politiskt tunga, fortsätter han.

Kotamäki hoppas på att sysselsättningen i Finland ska genomgå samma slags utveckling som i Tyskland eller Danmark, där man aktivt och länge arbetat för att minska på arbetslösheten.

Diskussion om artikeln