Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Heikkinens sista resa resulterade i en fjärdeplats – Niskanen funderade på att avbryta men tog en överlägsen seger

Från 2019
Matti Heikkinen åker fristil
Bildtext Matti Heikkinen sista tävling resulterade i en fjärdeplats på 50 kilometer i Övertorneå.
Bild: Vesa Pöppönen / All Over Press

Matti Heikkinen kämpade länge om en FM-medalj i karriärens sista tävlingsstart men var till slut fyra då Iivo Niskanen avslutade säsongen med ytterligare ett FM-guld.

Den finska cupen på skidor avslutades med herrarnas 50 kilometer med fri skidteknik. Tävlingen som även hade FM-status bjöd på en hård kamp om medaljerna.

Joni Mäki inledde starkast i spåren i Övertorneå och var på allvar med i segerkampen efter 30 kilometer. Mot slutet av tävlingen tröt krafterna hos både Mäki och Matti Heikkinen vilket ledde till att Iivo Niskanen kunde fira segern före Juho Mikkonen.

– Det kändes riktigt bra men det satt hårt åt, säger Niskanen till Yle efter tävlingen.

Trots att 27-åringen tog en komfortabel seger var det inte någon självklarhet att han fick fira efter säsongens sista FM-tävling.

– Det var väldigt blött i spåret och jag funderade i ett skede om jag skulle slutföra loppet, fortsätter Niskanen.

”Han har bjudit på mycket”

Iivo Niskanen besegrade tvåan Juho Mikkonen med nästan två minuter medan Joni Mäki förlorade med nästan tre minuter åt dagens guldmedaljör.

Matti Heikkinen som hade huvudrollen i dagens tävling avrundade sin långa och framgångsrika karriär med att vara fyra. 33-åringen blev 33 sekunder från en medalj.

– Han har bjudit på mycket och varit bra på att ta ut sig, konstaterar Yle Sportens expertkommentator Glenn Lindholm efter tävlingen.

Lindholm och referenten Leif Lampenius lyfte fram Heikkinens namn som en kommande verksamhetsledare på Skidförbundet men båda var av den åsikten att det blir aktuellt först efter att Matti Heikkinen slutfört sina studier.

Matti Heikkinen firades som en hjälte - Spela upp på Arenan

Heikkinens mångåriga landslagskompis Iivo Niskanen kommer även han att sakna Heikkinen i spåren.

– Han har varit en av de bärande krafterna och alltid burit ett stort ansvar, inte bara på träningar och tävlingar utan även med större frågor.

– Vi har bokstavligen haft flera blodiga duster då vi tränat tillsammans. Några gånger har jag fått hans stav i pannan då vi kämpat sida vid sida på träningarna, säger Niskanen.

Matti Heikkinen meddelade i samband med VM i Seefeld att han avslutar karriären den här våren. Hans största framgång kom 2011 då han vann VM-guld på 15 kilometer klassiskt i Oslo. Sammanlagt vann han fyra VM-medaljer varav tre kom i individuella tävlingar.

FM på skidor

Herrarnas 50 kilometer, fristil

1. Iivo Niskanen 1.56.49,2
2. Juho Mikkonen +1.50,1
3. Joni Mäki +2.42,2
4. Matti Heikkinen +3.15,5
5. Heikki Korpela +3.30,3
6. Perttu Hyvärinen +4.23,2
7. Joel Ikonen +4.29,9
8. Markus Vuorela +5.01,8
9. Kari Varis +5.12,1
10. Sami Lähdemäki +5.13,1
11. Anssi Pentsinen +5.38,4

Diskussion om artikeln