Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

London inför en "ultra-låg utsläppszon" – framöver kostar det 28 euro per dag att köra bil i centrum

Från 2019
London
Bild: Mostphotos

Från och med måndag tar man i London i bruk "världsledande begränsningar" för fordonstrafiken, genom att införa en ultra-låg utsläppszon.

Införandet av Ulez-området (ultra-low emission zone) betyder att det från och med nu kommer att kosta 12,50 pund att köra in i centrala London. För bussar och lastbilar är priset 100 pund. Avgiften kommer att debiteras dygnet runt.

En trängselavgift på 11,50 pund är redan i bruk i området från måndag–fredag mellan klockan 7 och 18, vilket gör att det dagligen kommer att kosta 24 pund, eller drygt 28 euro att köra personbil i centrala London.

Avgiften gäller bara dieselfordon och fordon som inte uppfyller Euro 6-standarden, samt de flesta bilar som är över 14 år gamla.

Avgifterna kommer att övervakas med hjälp av teknik som avläser fordonens registreringsskyltar och identifierar dem i Storbritanniens transportbyrås databas. Databasen innehåller utsläppsdata för alla bilar.

Över 2 miljoner Londonbor bor för tillfället i områden där kvävedioxid-halten är högre än den lovliga gränsen. Enligt studier vid King’s College London och Imperial College London så drabbas 1000 personer årligen av astma till följd av luftföroreningarna i London. Det är i snitt fyra Londonbor om dagen.

Ungefär 100 000 fordon rör sig inom zonen dagligen och den här åtgärden väntas minska transportutstläppen med 45 procent.

Staden planerar att utöka Ulez-området år 2021 – det blir då ungefär tio gånger större.

Källor: The Guardian, Yle

Diskussion om artikeln