Enorm potential inom lagidrott för damer men massor med jobb återstår: "Det är lätt att vara upprörd, men hur ska man lösa det på sikt?"
Skillnader mellan damer och herrar i lagidrott är på tapeten i veckans avsnitt av Yle Sportens podd. Det finns goda tecken i luften som till exempel att Finland – Ryssland spelades inför 6 000 ögonpar i Esbo, men vägen till jämställdhet är lång. Den bäst betalda damspelaren i fotboll, Ada Hegerberg, förtjänar 0,3 procent av vad Lionel Messi gör.

Avsnitt 53: Omöjligt uppdrag för Damlejonen i hemma-VM?
Under veckoslutet spelade Finland mot Ryssland inför en fullsatt ishall i Esbo medan Sveriges fotbollsdamer slog publikrekord (drygt 25 000) när man träningsspelade mot Tyskland i Solna.
– Lägg då till Wrestlemania XXXV där arrangörerna för den årliga brottningsgalan hade en dammatch som huvudmatch, ”Main Event”. Det här är en organisation som bara tänker på att göra så mycket pengar som möjligt och det mest säljande var uppenbarligen att ha kvinnor i huvudmatchen, inflikar Vuojärvi inledningsvis.
Han är noga med att påpeka att det råder en ganska kraftig skillnad mellan individuell idrott och lagidrott till den senares fördel när det gäller jämställdheten.
Koivukangas noterar att Esbo är en bra VM-ort på många sätt och att det är tillåtet att tänka smart och strategiskt, som till exempel svenska fotbollsförbundet gjorde.
– Där vände man på steken och valde att placera damlandslaget på Friends Arena på östkusten, det som normalt är herrlandslagets nationalarena. Med en bra och väl genomförd plan och en genomtänkt strategi lyckades man fylla läktarna i träningsmatchen mot Tyskland, säger han.
Folkfesten i Solna är enligt Chriso Vuojärvi en typisk synlig manifestation, något vi sett förr också.
– Det finns ändå massor med jobb kvar att göra. Peakarna ser vi, det har vi sett tidigare i historien också, men när det kommer till kritan har inte alltid det breda intresset räckt till, inleder han.
Ett samhället i förändring
En av nycklarna till en långsiktig förändring ligger i samhällsklimatet, menar Vuojärvi.
Flickor och damer har ägnat sig åt lagidrott och när det blivit norm tror han att tröskeln att gå och stöda just landslagen sänks. Också flera herrspelare med Tim Sparv i spetsen har gjort sitt för att lyfta upp jämställdheten på agendan och lyfta debatten.
– För det andra har storföretagen märkt potentialen i damerna, här tänker jag på fotbollens jättar som Manchester City, Bayern, Juventus, PSG och Barcelona. De ser satsningen på damlag som en möjlighet att bredda sin supporterbas.
Koivukangas håller med Vuojärvi kring företagen, men påminner också om att det inte enbart handlar om vinstdriv utan även något djupare.
– SVT:s Chris Härenstam lyfte fram det i vår VM-studio, att det inte endast handlar om att företagen ser marknadspotential i damidrotten utan att de även börjar ställa krav. Explicita kvar på jämlik verksamhet för att vara med och till exempel bygga upp något varaktigt, preciserar Koivukangas.
Medierna har ett ansvar
Han ville också lyfta fram mediernas ansvar i sammanhanget som har ett ansvar med uttalade målsättningar där agendan är en mer jämlik bevakning.
SVT Sport gör ett fantastiskt jobb på den punkten, och Huvudstadsbladet siktar på en jämn balans mellan bärande texter i papperstidningen, påpekade han.
– Public service-bolag som vi, har och skall också ha ett mycket större ansvar. Samtidigt måste också vi dagligen eller åtminstone tillräckligt ofta komma åt att beröra de stora massorna. Om vi inte som bolag når ut till majoriteten regelbundet minskar acceptansen för att betala Yleskatten, säger Vuojärvi.
Han inflikade också att det sist och slutligen är marknaden som styr. Om medier märker att det finns ett surr kring något höjs intresset att sända och då vaknar företagen.
– Det är ändå svårt när Ada Hegeberg förtjänar 0,3 procent av vad Lionel Messi tjänar. Det är lätt att vara upprörd på det här, men hur man skall lösa det på sikt är en mycket viktigare fråga – hur gör man i praktiken?
Ungdomlig iver som inte bär ända fram
I den andra halvleken av Yle Sportens podd tar Koivukangas och Vuojärvi fasta på det välbesökta VM-slutspelet i ishockey i Esbo, där Finlands damer vid bandande stund hade spelat fem bra perioder.
Koivukangas beskriver Rysslands-matchen som trög men väljer ändå att ännu lyfta fram det haveri som var tredje perioden (0–5) i förlusten mot USA.
– Det kändes som att kollapsen kom som ett brev på posten då snacket efter två perioder egentligen handlade om hur otroligt detta nu var. Var det sist och slutligen det? Om vi har Finlands bästa damlandslags någonsin på benen måste vi väl kunna tro på det själva?
– Jag vet inte vad som hände i omklädningsrummet, men helt uppenbart slutade man tro på att det skulle gå. Och sen gick det som det gick, och blev pinsamt, minns Koivukangas.
Chriso Vuojärvi har svårt att se Finland räcka till riktigt skarpt läge längre fram i turneringen när de två stora, antingen USA eller Kanada, står för motståndet i vinna-eller-försvinna-matcher.
– På den första träningen i Esbo såg jag med egna ögon skillnaden. Jag väntade på finskorna i intervjuzonen och såg samtidigt USA inleda sin träning. Det smärtar lite att säga det men nog är där en skillnad ännu och den är stor.
– Vi har enskilda spelare som håller samma nivå som spelarna i USA:s och Kanadas landslag men när det kommer till de lägre femmorna finns det en dropp i kvaliteten för Finlands del. I de lagen är alla spelare jätteduktiga, noterar Vuojärvi.
Både han och Koivukangas räknar med att Finlands öde än en gång blir att kämpa om ett brons, men utropstecknet för Finlands del har hittills varit juniorernas frammarsch.
– Elisa Holopainen, Viivi Vainikka och Nelli Laitinen är så otippat starka i Finland just nu. Det är inte stjärnspelarna som burit oss utan just en fjärde kedja. Kuortanejuniorerna är en glädje att skåda, en fröjd för ögat och naturbarn på så många sätt. De är i praktiken ännu barn.
– Där finns ett mod av Mustonen att matcha dessa unga spelare. Men vad sker nu när de blivit namn på allas läppar vid ett hemma-VM? frågar sig Koivukangas.
Finland möter ännu Schweiz (måndag 16.00) och Kanada (tisdag 19.30) innan slutspelsmatcherna i Esbo tar vid.
Pukki och alla tiders lagkvinna?
I den tredje och sista halvleken ställer Vuojärvi och Koivukangas varandra varsin fråga.
Koivukangas undrar hur högt Vuojärvi just nu rankar Teemu Pukki i en Årets Idrottare-omröstning för pågående 2019?
– Det har varit ett ganska magert idrottsår, Teemu Pukki är en av få ljusglimtar just nu. Jag kommer inte på någon att placera högre just nu, konstaterar Vuojärvi.
Hans fråga handlade i sin tur om vem som är alla tiders finska kvinnliga lagidrottare. För Vuojärvi föll valet på basketspelaren Lea Hakala.
– Anne Mäkinen. För mig är det hon gjort och gör för finsk damfotboll det största, svarar Koivukangas.
Vad handlar det om?
Yle Sportens podd: Koivukangas & Vuojärvi produceras av redaktionen och det är främst Antti Koivukangas och Christian Vuojärvi som håller i snacket.
Vissa veckor medverkar dessutom en gäst – antingen från redaktionens egna led eller från andra håll från idrottsvärlden.
Poddens utgivningsdag är måndag och den finns tillgänglig på Yle Arenan, iTunes och också på Spotify.