Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Din katt vet vad den heter - men kan strunta i att lyssna på dig

Från 2019
Uppdaterad 08.04.2019 20:21.
En kattunge.
Bild: Merja Fröberg

Kommer din katt trippandes till dig när du kallar på den? Eller ligger den i ett hörn och snarkar istället? Forskning visar att katten är medveten om sitt namn, och reagerar starkare om det är ägaren som säger namnet.

Som kattägare är du säkert bekant med fenomenet att katten kommer rusandes till matskålen så fort du kallar på den. Men varför?

Forskare vid Sophia University i Tokyo har i en ny studie kommit fram till att katten kan känna igen sitt namn. Men det handlar inte om namnet i sig självt utan att katten känner igen tonfallet och rösten - och reagerar på det.

Katten har lärt sig att när den hör sitt namn får den någon slags belöning, till exempel mat eller att den blir klappad. Eller att något mindre bra sker, till exempel som att åka till veterinären.

Sitt namn hör katten så ofta att ljudet får en speciell betydelse, fastän den inte förstår att ljudet syftar till katten själv. Katten reagerar på ljudet genom att vända på huvudet, öronen eller att vifta med svansen.

Katten bryr sig mest om det egna namnet

I studien gjordes fyra experiment och metoden habituering-deshabituering utnyttjades. Metoden används ofta i studier av djurens beteende.

Habituering betyder att djuret blir van vid ett visst stimuli och inte längre reagerar på det.

Atsuko Saito, forskare i kognitiv biologi vid Tokyo universitet, besökte 11 katthushåll tillsammans med sin forskningsgrupp i det första experimentet. Kattägarna skulle läsa upp fyra substantiv, som har samma längd och rytm som kattens namn. Det femte ordet var kattens namn.

Många av katterna visade små signaler på uppmärksamhet genom att röra på huvudet eller öronen. Men vid det fjärde ordet hade många slutat lyssna och deras fysiska respons var minimal. Då det femte ordet yppades - kattens namn - reagerade katten.

Det här visar ett statistiskt signifikant samband på att responsen ökar då katten hör sitt namn eftersom 9 av de 11 deltagande katterna reagerade på sina namn. Det är också ett tecken på att det egna namnet är mera välbekant jämfört med de andra orden i testet.

En katt.
Bildtext "Va, hörde jag mitt namn? Får jag snart mat?"
Bild: Yle/Privat

Det andra experimentet gjordes i hushåll som hade fler än fem katter. Den här gången fick en katt höra de andra katternas namn före det egna namnet. Av 24 katter slutade 6 helt och hållet att visa uppmärksamhet då de andra namnen lästes upp. Tills det egna namnet hördes..

Detta kan vara ett tecken på att en katt som bor tillsammans med många katter lägger en betydelse - och en möjlig belöning - i ett välbekant namn och hålls därför på alerten. Dessutom visar detta också på att katter kan skilja sitt namn från andras namn.

Det tredje experimentet skedde på ett kattkafé och där testade man om en katt kunde urskilja sitt namn från andra katters. Det visade sig att 3 av 9 katter visade en stark respons till det egna namnet.

Gula lappar med handskrivna finlandssvenska smeknamn.
Bild: Yle/Julie Ebbe

I det fjärde och sista experimentet läste en främmande person upp namnen på katterna. Syftet var att se om katten skulle reagera på sitt namn även om det är en främmande person som uttalade namnet.

Fastän katternas namn uttalades av främmande människor reagerade katterna genom att röra på öronen och huvudet.

Kattägarnas röster användes i det första, andra och tredje experimentet.

Tonfallet har betydelse

- Katter är lika bra som hundar på att lära sig. De är bara inte så ivriga på att visa vad de lärt sig, säger John Bradshaw, biolog vid Bristol universitet i Storbritannien, till Nature.

Han menar också att katter inte förstår det mänskliga språket, bara att de kan urskilja olika ljud.

- Katten vet inte vad ett ord betyder men de reagerar på repetitionerna och ordens konsekvenser, säger Anita Kelsey, expert på katters beteenden, till Metro UK.

Kelsey menar att det är tonen, den återkommande användningen och konsekvenserna som katten reagerar på, snarare än namnet i sig självt.

Men katten kan välja att strunta i att lyssna på sitt namn.

En katt som sover på rygg.
Bildtext "Jag hör dig men jag bryr mig inte"

En annan studie från 2013 visar att katter är kapabla att känna igen sina ägares röster, men att de ofta väljer att ignorera den. I studien fick 20 katter höra inspelningar av sina ägares och fyra främlingars röster. När katterna hörde sina ägare reagerade de starkare med sina öron, huvudrörelser och svansar jämfört med om det var en främling som talade.

Diskussion om artikeln