Hoppa till huvudinnehåll

Västnyland

Ekenäsbon Rufus Kesti är redo för årets utmaning - VM i taekwondo i Tyskland

Från 2019
Porträttbild på Rufus Kesti.
Bildtext Rufus Kesti är 18 år gammal och deltar i VM i taekwondo i vår.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Om ett par veckor åker 18-åriga Rufus Kesti till Tyskland för att delta i världsmästerskapen i taekwondo.

- Jag känner mig åtminstone redo. Jag har gått framåt sedan mina andra VM. Om jag inte kommer långt vill jag åtminstone få kunskap. Lär jag mig mycket mer kommer jag kanske längre och är bättre nästa gång.

Rufus Kesti har sysslat med taekwondo sedan han var åtta år gammal. Lagsporter har aldrig varit hans grej och det han tycker mest om i taekwondo är just att få jobba med sig själv.

- Du vet att om du inte klarar dig måste du bli bättre och du vet på vilken nivå du är.

Rufus Kesti som tävlar för föreningen RasBudo började träna inför VM i början av januari. Han har deltagit i både internationella och nationella tävlingar, berättar hans tränare och pappa Rafael Kesti.

Är Rufus lätt eller svår att träna?

- Det finns lättare men det inverkar säkert lite när man är far och son. Jag har tränat Rufus hela hans karriär och jag skulle inte byta det för någonting.

Rufus Kesti och Rafael Kesti står brevid varandra framför en röd träbyggnad.
Bildtext Rufus och Rafael Kesti.
Bild: Christoffer Westerlund / Yle

Hurdana egenskaper krävs för att bli bra på taekwondo, Rafael Kesti?

- Snabbhet, reaktion, kanske spelöga, att kunna se och ha vilja att lära sig. Det här är en färdighet som alla kan öva in. Det är inget du har när du kommer på grundkurs. Man kan inte vänta sig att man har det här färdigt utan det övas fram.

Inom taekwondo betonas att grenen är mer än bara en idrott - det är också en livsstil, säger Rafael Kesti.

- Det läggs stor vikt vid värderingar, hur man behandlar andra människor. Det är väldigt långt ifrån filmerna. Många skulle säkert vara överraskade om de såg våra träningar. Det handlar om respekt. Man tränar med kompisarna, inte mot kompisarna.

Kan man livnära sig på taekwondo?

- Jo, det kan man. I Finland är möjligheterna lite sämre men internationellt, ute i världen, så söker de duktiga lärare - i USA och överallt. Möjligheterna finns om man är villig att röra på sig och då kan man heltidsarbeta med det också, berättar Rafael Kesti.

Är det här något du vill göra i framtiden, Rufus?

- Hittills är väl taekwondo det jag är bäst på så inte har jag något emot att hålla på med det här hela livet. Hittills går det bra.

Världsmästartävlingarna i taekwondo pågår mellan den 24 och den 28 april i tyska Inzell.