Hoppa till huvudinnehåll

Österbotten

Varning för hård vind i Österbotten – ska inte påverka färjetrafiken

Från 2019
Uppdaterad 08.04.2019 15:49.
Vindvarning vid Replotbron.
Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa

Ett lågtryck har dragit in över Österbotten och vi får räkna med snö, snöslask och hård nordlig vind åtminstone till tisdag kväll.

Vinden är hård på måndagen, tilltar ytterligare på måndagseftermiddagen och börjar avta först på tisdag eftermiddag. Men ännu på onsdagen blåser det friskt.

Meteorologiska institutet varnar de närmaste dagarna för hårda vindar i Österbotten.

Vågor på havet.
Bildtext Så här såg det ut i Replot på måndagsförmiddagen.
Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa

På land kan det i vindbyarna blåsa mellan 17-20 m/s. Till havs blåser det upp till 21 m/s, i byarna betydligt hårdare. På måndagsmorgonen uppmätte man till exempel vid Valsörarna en vindstyrka på 28 m/s i byarna.

Vågor på havet.
Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa

Känns betydligt kallare än det är

Den hårda vinden borde ändå inte påverka färjetrafiken. Wasa Express går som normalt, meddelar Wasalines vd Peter Ståhlberg. Kvällens avgång från Vasa är klockan 20.00.

Wasa Express vid kajen i Tallinn efter service oktober 2016.
Bild: Wasaline

Också Bergöfärjan klarar av att trafikera i dagens vindförhållanden, säger man vid Finferries.

Den hårda nordliga vinden gör också att temperaturen känns betydligt kallare än den är. En dagstemperatur på omkring noll grader känns mera som en temperartur på minus åtta grader.

Kan komma flera centimeter snö

Enligt jourhavande meteorolog Juha Jantunen vid Meteorologiska institutet börjar snöfallet vid den österbottniska kusten på måndag eftermiddag och håller på till tisdag vid middagstid.

Nederbörden kommer i huvudsak som snö och Jantunen uppskattar att snömängden här i Österbotten kan bli kring fem centimeter.

Storm i Replot
Bild: Yle/ Mari Latva-Karjanmaa

Det varnas för dåligt väglag i Österbotten.

I och med att temperaturen de närmsta dagarna rör sig kring noll grader och på minussidan kommer snötäcket också sannolikt att ligga kvar en tid.

Snön smälter ändå relativt fort i och med att marken redan hunnit värmas upp och dessutom påpekar Jantunen att solen nog värmer också en mulen dag redan den här tiden på året.

Våren får ny fart på veckoslutet

Natten till onsdag och torsdag kan bli kalla och dagstemperaturerna på onsdag håller sig på minussidan. Först mot veckoslutet kan man börja räkna med dagstemperaturer som är normala för årstiden.

Normal dagstemperatur såhär års brukar vara mellan +6 till +7 grader. Men att i april få in snö och kyla är i sig ingenting ovanligt.

Från och med veckoslutet ger väderprognoserna temperaturer som är närmare det normala för årstiden.

Diskussion om artikeln