Hoppa till huvudinnehåll

Politik

Förkyld Jussi Halla-aho vilar sig - inga Sannfinländare i Svenska Yles valdebatt

Från 2019
Uppdaterad 08.04.2019 15:29.
Skärmdump från Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt den 8 april 2019.
Bildtext Åtta partitoppar från olika riksdagspartier är på plats.

Sannfinländarnas ordförande Jussi Halla-aho prioriterar bort tvåspråkig valdebatt och deltar inte i Svenska Yles sändning på Yle Fem i kväll.

Riikka Purra från Sannfinländarnas partikansli meddelade på söndag eftermiddag att ordförande Halla-aho inte kan delta i debatten följande dag. Orsaken var, enligt Purra, att Halla-aho hade insjuknat i förkylning.

Ingen annan från partiledningen har heller tid att ställa upp i debatten, meddelade Purra.

Prioriterar vila inför annan debatt

Jussi Halla-aho svarar själv att han har prioriterat deltagandet i Alma Medias valdebatt måndag kväll.

-Jag deltar i fyra valdebatter den här veckan. Tyvärr måste jag prioritera och ville inte trötta ut mej med att sitta flera timmar i Yles studio, inför Alma Medias debatt på kvällen.

Svenska Yles tvåspråkiga valdebatt bandades på måndagen klockan 12-14 för att sändas översatt till finska och svenska samma kväll klockan 20 i Yle Fem.

Halla-aho menar att man försökte få någon annan från partiledningen eller riksdagsgruppens ledning att representera Sannfinländarna, men att det inte lyckades med så tajt tidtabell.

Sannfinländarna ville då skicka en svenskspråkig kandidat som ersättare, men eftersom valdebatten uttryckligen var avsedd för partiledare så gick det här inte för Svenska Yle.

Sipilä och Orpo inte med - hänvisar till brådska

I Svenska Yles valdebatt deltar nu partitoppar från åtta riksdagspartier.

Tidigare meddelade Centern att partiordförande Juha Sipilä inte hinner delta i Svenska Yles valdebatt. Centern representeras därför av vice ordförande Katri Kulmuni.

Även Samlingspartiets ordförande Petteri Orpo skickade en ersättare till den tvåspråkiga debatten, inrikesminister Kai Mykkänen. Samlingspartiet hänvisade också till brådska.

De övriga som deltar i Svenska Yles valdebatt är partiledarna Antti Rinne (SDP), Pekka Haavisto (Gröna), Li Andersson (VF), Sampo Terho (Blå), Sari Essayah (KD) och Anna-Maja Henriksson (SFP).

Som experter i debatten fungerar professorerna Kimmo Grönlund och Åsa von Schoultz. På plats är också klimaktivisten Catarina Korkman.

Programledare är Jonna Nupponen och Marianne Sundholm.

Debatten sänds måndag 8.4 klockan 20.00–21.30 på Yle Fem och Yle Arenan.

Valdebatten sänds i repris tisdag 9.4 klockan 10 och tolkas då till finlandssvenskt teckenspråk

Efter valdebatten på måndag fortsätter en direktsänd diskussion på Yle Arenan med unga väljare klockan 21.30. Det handlar om politik och påverkan och ifall politikerna talar om rätt saker.

Diskussion om artikeln