Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Striderna trappas upp kring Tripoli medan omvärlden vädjar om humanitärt eldupphör i Libyen

Från 2019
Uppdaterad 08.04.2019 21:03.
Milisstyrkor från hela västra Libyen har skyndat till den FN-stödda regeringens undsättning
Bildtext Milisstyrkor från hela västra Libyen har skyndat till den FN-stödda regeringens undsättning
Bild: EPA-EFE/STRINGER

Omvärlden vädjar om en humanitär paus i striderna utanför Libyens huvudstad Tripoli som angrips av krigsherren Khalifa Haftar.

Maria Ribeiro, FN:s humanitära chef i Libyen vädjar till bägge krigförande parter om ett tillfälligt eldupphör för att ge civila och skadade en chans att fly undan striderna som utkämpas både öster och söder om huvudstaden.

Vädjanden om ett två timmar långt humanitärt eldupphör på söndagen ljöd för döva öron och det har inte skett någon förändring på måndag heller.

På måndag attackerades Tripolis enda fungerande flygplats och planerade avgångar ställdes in. Den internationella flygplatsen Mitiga attackerades från luften och är nu stängd rapporterar AFP. Passagerare har evakuerats.

Enligt BBC har ingen skadats och enligt ett ögonvittne riktades attacken mot militär som finns på platsen.

Svårt att övertala Haftar

Inte heller FN:s generalsekreterare Antonio Guterres lyckades övertala Haftar då han träffade generalen i hans högkvarter i Benghazi i fredags.

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kom tomhänt från sitt möte med general Khalifa Haftar i Benghazi i fredags
Bildtext FN:s generalsekreterare Antonio Guterres kom tomhänt från sitt möte med general Khalifa Haftar i Benghazi i fredags
Bild: EPA-EFE/LIBYAN ARMY MEDIA OFFICE

Den FN-stödda regeringen meddelade på måndagen att över 30 människor har dödats och över 50 har skadats i striderna mot general Haftars så kallade Libyens nationella armé LNA, som består av en brokig blandning milisstyrkor från landets östra delar.

LNA meddelade för sin del att ett tjugotal av Khaftars män hade stupat i offensiven mot huvudstaden, som började på allvar under veckoslutet.

Läget förvärras av att både LNA och regeringssidan GNA, har beordrat flygattacker mot varandra vilket främst drabbar civila som är instängda i krigszonen. Åtminstone 2 800 personer har hittills flytt från Tripoli, rapporterar BBC baserat på uppgifter från FN.

Under måndag eftermiddag stängdes huvudstadens enda fungerande flygplats Matiga efter att ha bombats. Det är tills vidare oklart vem som angrep flygplatsen som ligger i Tripolis utkanter.

Striderna som redan har pressat upp de globala oljepriserna, hotar att förvärra läget både för civila och migranter i Tripoli, när varmare väder kan leda till nya flyktingströmmar över Medelhavet.

Internationella människorättsorganisationer anklagar också bägge sidor för människorättsförbrytelser och olaglig krigföring mot civila

Inte militär utan politisk lösning

Bland andra FN, EU och USA understryker att man inte kan lösa den politiska krisen eller kaoset med militära medel utan det krävs en politisk lösning.

USA, Frankrike och Storbritannien bidrog till det rådande kaoset då de år 2011 inledde en bombkampanj mot diktatorn Muammar Ghadafi, men de har inte sagt något om en eventuell ny intervention om Khaftars styrkor lyckas erövra delar eller rentav hela Tripoli.

Frankrike som har goda relationer till Khaftar, hävdar att det inte hade någon aning om att Khaftar planerade en offensiv mot Tripoli, efter att han hade erövrat enorma oljefält i södra Libyen i början av året.

Khaftar verkar inte intresserad av en politisk lösning i det här skedet, utan han kräver fortfarande att han erkänns som arméns överbefälhavare utan någon civil insyn.

Flyktingar på Medelhavet
Bildtext Striderna kring Tripoli befaras förvärra flyktingkrisen i Libyen
Bild: Laurin Schmid/SOS MEDITERRANEE

Det oroar många som befarar ett Khaftar försöker skapa en ny militärdiktatur, i stil med Ghaddafi och grannlandet Egyptens president Sisi som också kom till makten genom en militärkupp mot en internationellt erkänd regering.

Tripoli är viktigt för Khaftar eftersom centralbanken och den högsta oljemyndigheten finns i huvudstaden.

De finansierar statsanställda samt milisstyrkor över hela landet och även Khaftars armé får ironiskt nog pengar av centralbanken trots att generalen försöker ta över banken.

Artikeln uppdaterades klockan 21.00 med att Tripolis enda fungerade flygplats hade attackerats. Det har också kommit uppgifter om att 2800 personer flytt från Tripoli.

Diskussion om artikeln