Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Centern och SFP i luven på varandra om Vasa centralsjukhus i Svenska Yles partiledardebatt

Från 2019
Uppdaterad 10.04.2019 14:01.
Riksdagsvalet 2019 partiledardebatt - Spela upp på Arenan

Vasa centralsjukhus jour väckte het debatt på den tvåspråkiga partiledardebatten på måndagen. Svenska Yles debatt inleddes ändå med förundran över att tre partiledare saknades.

Svenska Yles partiledardebatt inleddes med förundran över att tre stora riksdagspartier inte hade sin ordförande på plats. Centerns Juha Sipilä, Samlingspartiets Petteri Orpo och Sannfinländarnas Jussi Halla-aho lyste med sin frånvaro.

Halla-aho var sjuk, Sipilä och Orpo skyllde sin frånvaro på att kalendern är full och att de har mycket att göra.

Sipilä ersattes av Centerns vice ordförande Katri Kulmuni och Orpo av tidigare inrikesministern Kai Mykkänen. Sannfinländarna hade ingen alls på plats på debatten.

Kulmuni och Mykkänen klarade sig med äran i behåll. En del i publiken drog kanske ändå slutsatsen att svensk- och tvåspråkiga väljare inte är viktiga för de här partierna.

Centern och SFP har inte försonats

Måndagens debatt visade på ett tydligt sätt att Centern och Svenska folkpartiet inte försonats i frågan om den tvåspråkiga vården i Österbotten.

Katri Kulmuni och Svenska folkpartiets Anna-Maja Henriksson hade helt olika åsikter om Vasa centralsjukhus status och hur medborgarinitiativet om omfattande jour bemöttes i riksdagen.

Kulmuni hänvisade till att 25 svenskspråkiga sökte service i Seinäjoki år 2017, medan resten fick sin service i Vasa. Henriksson tyckte att Centerns attityd är konstig.

- Vasa centralsjukhus måste ges möjlighet till omfattande jour, så att servicen är på tillräcklig nivå, tillade Socialdemokraternas Antti Rinne.

Andersson röt till om klimatpolitiken

Partierna talade varmt för behovet av bättre klimatpolitik och gemensamt ansvar för miljön. Exakt vilka beslut som borde fattas rådde det olika åsikter om.

Vänsterförbundets Li Andersson röt till.

- Det är sorgligt att det bara finns två partier vars program är i linje med målsättningen att begränsa uppvärmningen till 1,5 grader. De är De gröna och Vänsterförbundet. Det finns fortfarande arbete kvar att göra också i den nationella politiken, sade Andersson.

Katri Kulmuni försvarade regeringen Sipiläs linje. Enligt henne har regeringen Sipilä höjt ambitionsnivån för klimatarbetet också inom EU.

Öppnar Samlingspartiet upp för vårdardimensionering?

Om det är något som varit oklart under valrörelsen är det Samlingspartiets åsikt i frågan om vårdardimensionering inom äldreomsorgen.

Under måndagens debatt antydde Kai Mykkänen att Samlingspartiet är redo för en dimensionering på 0,7, som en del av ett större paket. Fast en exakt dimensionering löser inte enligt honom automatiskt problemen.

Mykkänens utspel förundrade, men gladde övriga debattörer, som levt i ovisshet om vad Samlingspartiet tycker.

Fast då Mykkänen på nytt fick taltur var det inte längre så entydigt.

- Det krävs reglering, inte bara ett tal på 0,7. Men om det kan formuleras som en del av ett paket som innehåller siffran 0,7, men det görs så att det effektivt påverkar vården i olika skeden och för åldringar på olika nivå, så det är vi inte emot, lydde Mykkänens klargörande.

Du kan se hela debatten här:

Riksdagsvalet 2019 partiledardebatt - Spela upp på Arenan

Programmet textas. Du kan aktivera textningen genom att klicka på "pratbubblan" bredvid volymknappen.

Diskussion om artikeln