Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Finnairs utsläpp ökade mest av alla storbolag i Finland – och tillhör toppskiktet bland de flygbolag vars utsläpp ökade

Från 2019
Uppdaterad 08.04.2019 20:11.
Finnairin lentokoneen peräosaa, kone seisoo kentällä.
Bild: Jyrki Lyytikkä / Yle

Flygbolaget Finnair slog rekord ifjol, men inte ett trevligt sådant. Bolaget släppte ut mer koldioxid än tidigare. Bolaget tillhör de bolag som släpper ut mängder av växthusgaser i Finland och Finnair är ett av de bolag som i raskast takt ökar sina utsläpp.

Enligt preliminära uppgifter från EU:s utsläppshandelsregister har Finnairs utsläpp ökat med över 11 procent jämfört med tidigare år. Bolagets utsläpp landade på 3,2 miljoner ton koldioxid. I siffrorna har man inte räknat med luftfartens andra påverkande aktörer, vilka kan förväntas åtminstone fördubbla utsläppen.

Enligt Finnair beror de ökade utsläppen på att antalet flygresor har ökat mellan EU-länder och länder i Asien.

Bland de bolag som släpper ut växthusgaser i Finland var Finnair det enda som gjorde ett tydligt utsläppsrekord förra året.

Om man bara tittar på koldioxidutsläppen så är det bara ståltillverkaren SSAB som har en större påverkan på klimatet. Det som ändå är skillnaden är att Finnairs utsläpp nu markant ökar, SSAB slog utsläppsrekord för några år sedan.

Tidigare har Finnairs utsläpp ökat med ungefär fem procent.

Ökar procentuellt, men fortfarande mindre utsläpp än andra flygbolag

Jämfört med andra flygbolag så ökade Finnairs utsläpp markant. Bara brittiska Jet2 och portugisiska TAP ökade mer rent procentuellt jämfört med Finnair. Jet2 ökade mest med 20 procent.

Även om Finnair kunde se över sina utsläpp så släpper bolaget fortfarande ut mindre än andra bolag. Bland flygbolagen i EU ligger Finnair på plats 16. Bland annat SAS släpper ut ungefär hälften mer än Finnair, och Lufthansa är en fyra gånger större förorenare än det finska bolaget.

Ryanair släpper ut mest växthusgaser i EU.

- När det kommer till klimatet, är Ryanair det nya kolet. Trenden fortsätter tills dess att Europa förstår att den här sektorn inte kontrolleras tillräckligt och inte beskattas tillräckligt, säger direktör Andrew Murphy på den europeiska intresseorganisationen T&E i ett pressmeddelande.

Murphy menar att lösningen är att beskatta flygfotogen och att få flygbolag att byta till bränsle som har noll utsläpp.

Fler rutter till Asien

Ungefär en tredjedel av Finnairs utsläpp härstammar från resor inom Europa.

Bolaget har börjat flyga nya rutter till Asien under de senaste åren. Finnairs utvecklingschef Kati Ihamäki förklarar att utsläppen kan härledas till att flygbolaget har ökat mängden sittplatser på planen mellan Europa och Asien.

Finländarna flyger också något mera, men enligt Ihamäki beror ökningen främst på att allt fler asiater flyger.

Klimatet kräver minskade utsläpp

Så vad kan då göras för att minska flygens utsläpp? Enligt experter räcker det inte att öka mängden sittplatser på planen. I Sverige har en flygskatt prövats som en lösning.

Enligt Kati Ihamäki på Finnair skulle en flygskatt inte leda till att bolagen satsar på flygplan med mindre utsläpp.

I utsläppshandeln finns styrningsinflytande. Om det istället kommer en flygskatt så styr den inte till investeringar, förklarar hon och hänvisar till Sverige.

Enligt organisationen Airlines for Europe skulle utsläppen ha ökat ännu mer ifall flygbolagen inte hade gjort åtgärder för att minska utsläppen. Ungefär vart fjärde utsläpp i EU som påverkar klimatet härstammar från trafiken - och den ökar, precis som flygtrafiken. Luftfarten står för ungefär 3 procent av de direkta klimatutsläppen i EU.

Det är ändå ett faktum att också flygbranschen behöver minska sina utsläpp.

Artikeln baserar sig på Kari Ikävalkos artikel Lentoliikenteen kasvun nurja puoli: Finnairin päästöt kasvoivat eniten Suomessa, yhtiö yksi eniten päästöjään lisännyt lentoyhtiö EU:ssa

Artikeln uppdaterades klockan 20.08 eftersom det felaktigt stod att Sverige överväger att införa flygskatt, men en sådan finns för tillfället.