Svenskarna har börjat brinna för den hållbara tågsemestern – nu planeras nattåg ut i Europa som också finländare kan ha nytta av
I Sverige har tågresandet fått ett uppsving, och speciellt tågsemester i Europa har blivit ett populärt alternativ till att flyga. I Facebookgruppen Tågsemester delar folk med sig av sina bästa resetips och hjälper varandra med tågbokningar.
Stockholmaren Susanna Elfors testade för några år sedan att åka på tågsemester med familjen till Italien och Berlin, men hon blev besviken. Det var krångligt med många tågbyten och inte alls så roligt som hon hade hoppats.
Elfors startade då Facebookgruppen Tågsemester för att få resetips. Först var det en ganska liten skara som var aktiv men för ett drygt år sedan började gruppen växa.
Vagabonds resebarometer
- Malena Ernman som är känd operasångare här i Sverige tackade nej till ett jobb i Nya Zeeland, för att hon inte vill flyga dit. Det visade sig senare att det var hennes dotter Greta Thunberg som hade övertygat henne, berättar Susanna Elfors.
Elfors ser det här som startskottet för det återuppväckta intresset för tågsemester. Vid samma tid diskuterades också flygskam livligt i Sverige.
Idag har Fb-gruppen Tågsemester nästan 80 000 medlemmar. De delar med sig av sina bästa resetips med tåg, delar bilder och reseberättelser och hjälper varandra med tågbokningar.
- Folk lade upp vackra bilder från tågresor i Alperna och de fick jättemånga likes. Det peppade folk att åka mer, för att de blev sedda. Det fungerade på samma sätt som då folk lägger upp bilder från Thailand i sociala medier, säger Elfors.
Gruppen består av både tågfantaster och klimataktvitster, och några flygrädda, men också riktigt många som helt enkelt har fått upp ögonen för att semestra med tåg istället för flyg.
Nattåg till Hamburg, Paris och Amsterdam finns på önskelistan
Uppmärksamheten kring Tågsemester har gett Susanna Elfors många nya möjligheter. Hon har nyligen varit med och gett ut en bok som heter Tågsemester och hon har blivit inbjuden till Bryssel för att debattera tågresandet.
I slutet av mars var hon med och arrangerade ett evenemang i Stockholm med olika föreläsningar kring tågsemestrande.
Evenemanget var mycket populärt och lockade över 1000 besökare.
Elfors är i grunden hållbarhetsforskare vid Kungliga Tekniska Högskolan och har under många år försökt hitta olika sätt att göra det enklare att leva hållbart. Men ett sådant genomslag som Fb-gruppen Tågsemester har fått har hon inte varit med om tidigare.
- Hållbarhetsfrågor har bara intresserat en del och det har varit svårt att nå ut till den stora allmänheten.
Inrikesresor med fjärrtåg ökar
Förra veckan hänvisade också infrastrukturminister Tomas Eneroth (S) till FB-gruppen Tågsemester i samband med att han berättade att regeringen ska satsa 50 miljoner kronor på nattåg till Europa.
Pengarna ska användas för att upphandla nattåg mellan Sverige och andra europeiska länder. Också finländare som vill åka tåg från till exempel Stockholm kan dra nytta av de nya nattågen.
Trafikverket ska nu utreda vilka städer tågen kan gå till. Ännu finns ingen tidtabell, men meningen är att nattågen ska komma igång så snart som möjligt.
- Nattåg till Hamburg vore väldigt praktiskt och till exempel Paris och Amsterdam. Alla klassiska städer som ligger på lagom avstånd för nattåg, kommenterar Elfors.
I dag går det nattåg mellan Stockholm och Malmö, men det skulle vara praktiskt om det tåget kunde fortsätta vidare till åtminstone Köpenhamn, menar Elfors.
Biljettbokningen fortfarande komplicerad
Nattåg är ett steg i rätt riktning, men det finns mycket mera som behöver förbättras för att tågsemester ska bli ett alternativ för den stora allmänheten. Den största stötestenen är själva biljettbokningen.
- Det måste bli lika enkelt att boka tåg som att boka flyg.
I dag finns inget enhetligt digitalt system för tidtabeller och biljettbokning, utan resenären måste boka biljetterna skilt hos varje enskilt tågbolag. Om man har Interrailkort krävs det ändå ofta en särskild platsbiljett som ska köpas på förhand.
Susanna Elfors är ändå övertygad om att det ganska snart kommer att finnas ett enklare system för att boka biljetter och planera sin resa.
- Det är också viktigt att det skulle bli färre förseningar och att det blir lätt att få ersättning om man missar en anslutning, säger Elfors.
Många tågbolag kunde också satsa på högre komfort och till exempel göra sovkupéerna bekvämare.
- Jag ser framför mig fler charterresor med tåg till Medelhavet. Man kan ha roliga aktiviteter ombord och välkomstdrink i baren, sådant man har på vanliga charters.
“Att semestra med tåg är ett helt annat tänk”
Då man reser med tåg är det viktigt att inse att själva resan är en del av målet.
- Man ska inte stressa till södra Europa på en vecka och sedan åka hem igen, för då kommer man inte att tycka det är roligt.
Förra sommaren gjorde Susanna Elfors en tågresa till Slovenien med familjen, och den här gången blev den lyckad - tack vare tipsen i Fb-gruppen.
- Vi åkte via Polen och besökte Auschwitz, i Budapest badade vi termalbad, vi såg broarna i Prag och spännande arkitektur i Wien. Sedan solade och badade vi i både Kroatien och Slovenien.
Det är inga problem att resa med barn tycker Elfors. Hennes tips är att ta många pauser och upptäcka platser på vägen och att ha med extra powerbanks för mobilerna på tåget.
Hon påpekar att man inte kan räkna med att ta tåget till samma platser som man flyger till. Kanarieöarna är naturligtvis uteslutet, men också södra Spanien ligger långt borta om man inte har väldigt mycket tid på sig.
- Att semestra med tåg är ett helt annat tänk. Det blir inget slentrianåkande över veckoslutet, utan man väljer sin resa med större omsorg.