Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

USA inför strafftullar mot EU som hämnd för stödet till flygplanstillverkaren Airbus

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 16:22.
USA hotar att inför nya strafftullar mot EU om stödet till Airbus inte slopas
Bildtext USA hotar att inför nya strafftullar mot EU om stödet till Airbus inte slopas
Bild: EPA-EFE/FREDERIC SCHEIBER

USA kommer att införa strafftullar mot en lång rad produkter från EU med motiveringen att EU-subventioner till franska Airbus skadar amerikanska flygplanstillverkare som Boeing.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer har lagt fram en lista över varor som beläggs med strafftullar; med på listan finns bland annat kommersiella flygplan, flygplansdelar, mjölkprodukter och vin.

Amerikanerna hävdar att Airbus subventionerna skadar amerikansk industri för 11 miljarder dollar (9,78 miljarder euro) något som EU bestrider.

Lighthizer säger också att de planerade höjda tulltarifferna är i kraft tills EU slopar subventionerna.

- Vårt slutliga mål är att nå en överenskommelse med EU om att alla subventioner för stora civilflygplan slopas. De amerikanska tilläggstarifferna kan hävas då EU slopar dessa skadliga subventioner, säger Lighthizer.

USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer anklagar EU för att skada amerikanska flygplansindustri med sina subventioner till Airbus
Bildtext USA:s handelsrepresentant Robert Lighthizer anklagar EU för att skada amerikanska flygplansindustri med sina subventioner till Airbus
Bild: EPA-EFE/SHAWN THEW

EU och USA har grälat om flygplanssubventioner i över ett årtionde. EU anklagar USA för att ha stött Boeing på samma sätt som Airbus får stöd av EU.

Både USA och EU har fört tvisten till världshandelsorganisationen WTO, som har slagit fast att bägge parter har stött sin egen flygplansindustri med miljarder euro.

WTO har också kommit fram till att EU har gett Airbus miljarder i subventioner och USA har bett handelsorganisationen att införa sanktioner mot produkter från EU.

EU har ändå bibehållit sitt stöd till Airbus sedan WTO kungjorde sitt beslut och till och med ökat sitt stöd till den europeiska flygplansjätten.

WTO skall ännu granska USA:s motiveringar för de nya tarifferna innan den slutliga listan över varor som beläggs med strafftullar, läggs fram i sommar.

Källor: Reuters, AP

Diskussion om artikeln