Centria satsar på utbildningsexport till Kina – "vi kan inte bli större i Finland, vi måste söka oss utomlands"
Yrkeshögskolan Centria i Karleby har utbildningsexport som ett av sina spetsprojekt. Målet är att få ingång en MBA-utbildning i ekonomi i Shanghai och Nanjing i Kina redan till hösten.
Centria har samarbetspartners som står för faciliteter, marknadsföring och delar av lärarkåren. Yrkeshögskolan Centria ger examen enligt egen läroplan.
Centria utbildar också redan nu kemiingenjörer i norra Kina i samarbete med det kinesiska undervisningsministeriet som finansiär.
MBA-utbildningen är en ren affärsuppgörelse för Centria och kommer att pågå så länge den är ekonomiskt lönande.
Hannele Teir som är ansvarig för utbildningsexporten vid Centria tror att även om det finns mängder av universitet i Kina så är behoven där större än utbudet.
Centria är också beroende av utbildningsexport för att kunna expandera. Den inhemska marknaden är mättad.
Centria har två mål för sin verksamhet utomlands. Dels vill Centria vara en organisation som tar in kunskap för egen del genom utlandsetableringen och dels vill man tjäna pengar som betjänar hela Centrias verksamhet.
-Vi måste hitta på nya vägar för vår egen finansiering och det här är ett sätt. Vi kan inte bli större i Finland, vi måste söka oss utomlands, säger Hannele Teir.
Asien är en växande marknad
Asien är inte bara en växande marknad när det gäller varuexport från Finland. Det handlar också om tjänster och utbildning.
- Ekonomin i Asien kommer att vara lika stor som den i Europa och USA tillsammans om tio år, säger Hannele Teir.
Finns det intresse bland Centrias lärare att ta del av utbildningsexpansionen i Kina?
- Det finns förstås en tröskel i början. De som har varit i Kina vill tillbaks och de kan lära de andra. Vi har fått jättebra resultat och nu är de entusiastiska.
Förutom på Kina kastar Centria också blickar på arabländerna och Marocko kommer att bli ett första pilotprojekt.
Finland har redan tidigare exporterat utbildningskunnande till en del oljeländer men eftersom Centria inte har någon lärarutbildning är det i Marocko fråga om liknande satsningar för Centrias del som i Kina.
Hittills har Centria kommit så långt att man hittat partners i Marocko och anställt en arabisktalande person som är utbildad i Finland.
- Det här är en första början.
Visumfrågor är ett problem för utländska studerande
Svårigheterna att få visum till Finland är ett problem för både Centria och de studerande som antingen helt eller delvis utför studier i Karleby.
För Centrias del handlar det om inkomster. Det vill säga terminsavgifter som icke EU-studerande betalar.
För de studerande handlar det om att de inte kan börja sina studier i tid på hösten trots att de blivit antagna föregående vår.
-Centria meddelar den här veckan de utländska studerande som antagits till studier i höst. Vi hade 1300 sökande till 100 platser i Karleby. Vi måste ta in kanske 250 av de godkända eftersom vi vet att minst hälften av dem kanske inte får visum till Finland.
Problemet är att antagna studerande kanske måste ta sig till ett annat land än sitt hemland för att komma till närmaste finländska ambassad och ha en tid beställd.
Behandlingen av visumansökningarna på Migri i Finland tar också länge enligt Hannele Teir.
- I september ifjol hade vi kanske 30 procent av de antagna studerande på plats vid terminens början. Det tog ända till julen innan alla platser var fyllda och det går ju inte för sig.
Utländska studerande med finsk utbildning har svårt att få jobb i Finland
Ungefär hälften av de utländska studerande som Centria utbildar stannar i Finland när de har sin utbildning klar säger Hannele Teir.
En annan fråga är däremot om det arbete de får motsvarar deras utbildning.
-Finland har nog ganska mycket att lära på den här punkten. Jag läste om städaren med doktorsexamen i Jyväskylä som inte fick något jobb. Det slutade med att familjen måste flytta till Kalifornien där han fått en tjänst som biträdande professor.
- Jag tror ändå att utvecklingen går mot det bättre på den här punkten.
En grupp som Hannele Teir lyfter fram är utländska IT-ingenjörer som fått sin utbildning i Karleby. Det här är personer som varit eftersökta inom industrin i Karleby.
- De är ofta också bättre än inhemska ingenjörer, studerande har ofta starkare matematiska kunskaper i botten i Asien.