Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

President Niinistö oroar sig för att vi står inför ett nytt kallt krig

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 09:26.
Sauli Niinistö.
Bild: Tiina Jutila / Yle

Finlands president Sauli Niinistö och Rysslands president Vladimir Putin träffas i S:t Petersburg på tisdag i samband med ett internationell arktiskt forum.

President Niinistö intervjuades inför mötet på måndag under sin tågresa till S:t Petersburg.

– Vi kommer förstås att diskutera situationen i Ukraina. Även händelserna i Kertjsundet, framför allt vad som kommer hända med fångarna, sa presidenten.

I november tog ryska trupper över tre ukrainska skepp och tillfångatog över 20 ukrainska sjömän vid Kertjsundet. Sundet ligger mellan Svarta havet och Azovska sjön.

Niinistö säger att han oroar sig för att världsordningen ska falla samman och att vi ska återgå till en likadan situation som under kalla kriget.

– Det är dit vi är på väg. Senast vi levde under ett kallt krig var på 1960-talet och det upphörde slutligen då Sovjetunionen upplöstes. Nu går vi framåt på ett sätt som gör att våra tidigare överenskommelser håller på att brytas, säger Niinistö.

Rysslands framtid i Europarådet på agendan

På forumet ska det också diskuteras Rysslands roll i Europarådet och om det kommer fortsätta att vara en del av det i framtiden eller inte.

Besluten i Europarådet fattas av en kommitté av ministrar och för tillfället är det Finland som innehar ordförandeposten.

Ryssland, som är en av rådets största donatorer, frös sina medlemsavgifter då Rysslands rösträtt i rådet togs bort efter ockupationen av Krim.

Att Ryssland skulle lämna rådet skulle innebära en ny skiljelinje i Europa.

– Dialogen och de europeiska relationerna skulle nollas om Ryssland lämnar Europarådet.

Nordiska statsministrar på plats

Sveriges statsminister Stefan Löfven och Norges statsminister Erna Solberg deltar också i forumet. Niinistö frågades om han haft kontakt med dem innan resan.

– De har varit i kontakt med oss, svarade Niinistö.

Niinistö gissar att den nyligen mycket omdiskuterade gps-överträdelsen är något som kommer att disktueras i S:t Petersburg.

Förra hösten sa Norge och Finland att Ryssland störde gps-signalerna under Natos Trident Juncture-militärövning. Ryssland förnekar att de avsiktligt skulle ha stört signalerna.

Niinistö vill inte lägga sig i fallet kring Frode Berg

För Norges del är det dessutom aktuellt att diskutera fallet kring gränsvakten Frode Berg. Ryssland anklagar honom för att ha försökt köpa hemliga dokument medan han själv säger att han lockades in i en fälla. Rysslands säkerhetstjänst FSB grep Berg i december 2017.

President Niinistö vill inte blanda sig i fallet.

– Nu då Norges statsminister själv är på plats är det bra att frågan förblir hos henne.

Källor: Yle, STT

Diskussion om artikeln