Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Norska telejätten Telenor köper över hälften av finska teleoperatören DNA: "Vi kan lära oss av prissättningen man har i Finland"

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 16:53.
Telefonoperatörsbolaget DNA:s logotyp.
Bild: Lehtikuva

Det norska telekommunikationsbolaget Telenor köper 54 procent av den finska teleoperatören DNA. Säljarna är DNA:s två största ägare Finda Telecoms och PHP Holding som äger 28,3 respektive 25,8 procent av bolagets aktier.

Telenor uppger i pressmeddelandet att bolagets avsikt är att DNA ska fortsätta vara noterat på Helsingforsbörsen.

Affären beräknas kosta 1,5 miljarder euro. Den måste fortfarande godkännas av bolagsstämmor och myndigheter.

- Jag känner mig väldigt nöjd att offentliggöra dagens transaktion samt vårt steg in i Finland, Europas snabbast växande mobila marknad, uppger Telenors vd Sigve Brekke.

Telenors vd Sigve Brekke.
Bildtext Telenors vd Sigve Brekke.
Bild: Telenor

- Jag vill gratulera DNA:s ledning och alla anställda för den imponerande resa som lett företaget till var det står i dag. Vi kommer fortsätta investera i DNA och stöda teamet i deras målsättning att leverera tjänster av hög kvalitet till kunder i Finland, säger Brekke.

Enligt Finda Telecoms vd Tommi Aurejärvi har man i företaget länge funderat på olika alternativ för framtiden. Han tror att Telenor blir en bra huvudägare för DNA och att köpet är till fördel också för kunderna.

- DNA önskas fortsätta som listad operatör och den finländska ledningen fortsätter säkert ganska självständigt med verksamheten. Det finns ingen orsak att tro att nedskärningar i investeringar kommer att göras i framtiden, säger Aurejärvi.

Finland en lockande marknad

Finland ses som en intressant marknad för Telenor och en nordisk plattform är något eftersträvansvärt.

- I Finland har telekom en stark tillväxt. DNA har en god position på marknaden, mest innovationskraft och den mentalitet som behövs, säger Sigve Brekke till Yle.

Sigve Brekke säger att de hoppas på att de kan lära sig lika mycket av DNA som de kan tillföra.

- Vi kan lära oss av den prissättningsmodell som man har i Finland. Den är sannolikt en orsak till att finländska kunder använder mycket mera data än svenska och norska kunder. Vi kan också lära oss om ny teknologi och i Finland är DNA bland de främsta gällande 5G.

- Vi tror att vi kan förbättra DNA:s tjänster för företag. Vi har satsat mycket på att utveckla sådana och tror vi kan erbjuda den offentliga och privata sektorn nya tjänster och produkter.

Ingen oplanerad försäljning

Det har länge varit en del av företagets strategi att sälja DNA:s aktieinnehav, berättar Ari Turunen från PHP Holding Oyj, som även är en annan försäljningspartner.

PHP Holding Oyj är en av DNA:s holdingbolag.

- PHP:s ägare har länge föreslagit att aktierna ska säljas eftersom en för stor ägarandel i ett företag ses som en risk. Genom åren har PHP blivit ägare till investmentbolag och andra professionella placerare och de har försiktigt lagt fram detta förslag, berättar Turunen.

Telenor är ett internationellt bolag med rötter i Norge. Bolaget har drygt 174 miljoner kunder och finns på åtta marknader i Asien och Skandinavien. DNA är Finlands tredje största teleoperatör.

Löfte om en saftig vinst

PHP:s ägare får nästan en halv miljard euro som vinst från köpet om man jämför med det gamla balansvärdet för DNA-innehavet.

Största delen av vinsten är från DNA-aktiens goda kursutveckling på börsen under de senaste åren. Dessutom har DNA varit bäst på att dela ut dividender.

-Vi fick ett bra pris för aktierna och vi fick också en bra köpare. DNA:s varumärke tänker Telenor behålla och DNA hålls kvar på börsen. Enligt min uppfattning kommer de hit mest för att lära sig än för att ge råd, säger Turunen.

Turunen säger att handelsförhandlingarna har pågått under de senaste veckorna. Vem som har inlett förhandlingarna vill inte Turunen nämna och hänvisar till en överenskommelse. Inga andra företag är involverade i affären.

PHP Holdings och Findas försäljning sätter nu punkt för en tiotal års lång konkurrens om ägandet av de nationella telebolagen. Aktierna från de mindre företagen har köpts upp och blivit en del av större holdingbolag.

Nu kommer aktierna överföras till den norska telejätten.

Telenor tror att DNA:s tillväxt fortsätter och utvecklas i framtiden.
Telenor bedömer att affären i sin helhet är klar senare i år. För att slutföra affären behöver man sätta igång en allmän upphandling för de resterande DNA-aktierna.

DNA:s hemvist klarnar senare då man vet hur många som vill sälja sina aktier till Telenor.

Imorse var handeln med DNA:s aktier inte som den brukar vara på Helsingforsbörsen. Handeln med aktierna öppnades efter elvatiden och aktiernas pris hade stigit med 7 procent.

Artikeln uppdaterad 16:29 med kommentarer av Sigve Brekke.

Diskussion om artikeln