Hoppa till huvudinnehåll

Utrikes

Ville Hupa och Marianne Sundholm blir Svenska Yles nya korrespondenter

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 13:06.
Ville Hupa och Marianne Sundholm.
Bildtext De nya korrespondenterna Ville Hupa och Marianne Sundholm.
Bild: Yle

Från och med början av augusti får Svenska Yle två nya utrikeskorrespondenter. Ville Hupa blir USA-korrespondent, medan rollen som Nordenkorrespondent axlas av Marianne Sundholm.

Politices magister Ville Hupa har jobbat som journalist i närmare 20 år, största delen av tiden som nyhetsreporter, programvärd och debattledare vid Svenska Yle.

Hupa ser de nya uppgifterna som en fantastisk chans, samtidigt som uppdraget medför ett stort ansvar.

– USA är inne i en period av stora förändringar såväl på det politiska och ekonomiska som det demografiska planet. Det är ett privilegium att på ort och ställe få rapportera om händelserna och jag ser fram emot uppdraget med ödmjukhet, men också med en stor entusiasm, säger Hupa som i dag arbetar vid Yle Åboland.

USA är så mycket mer än politik

Hupa betonar att valet av Donald Trump inte bara väckt starka reaktioner, utan förändrat den politiska dynamiken i USA och påverkat synen på USA ute i världen.

Ville Hupas på bangården i Åbo
Bildtext Ville Hupa.
Bild: Yle/Ilmari Fabritius

Valkampanjen är redan i full gång inför presidentvalet år 2020 och takten kommer bara att öka.

– Samtidigt är USA så mycket mer än politik. Det är ett dynamiskt och oerhört mångkulturellt land. Jag hoppas i min rapportering kunna förmedla smaker, dofter, upplevelser och berättelser om människoöden också långt utanför den politiska sfären, konstaterar Hupa.

Journalistens huvuduppdrag att förklara världen

Politices magister Marianne Sundholm har en bakgrund inom tidningsbranschen. Inom Svenska Yle har hon jobbat både som reporter och nyhetschef.

I dag jobbar hon som politisk reporter och inför riksdagsvalet 2019 har hon också varit programledare för den tvåspråkiga partiledardebatten på Yle Fem.

Marianne Sundholm.
Bildtext Marianne Sundholm.
Bild: Barbro Ahlstedt

Sundholm säger att uppdraget som Nordenkorrespondent är ett drömjobb för henne.

– Ett av huvuduppdragen för journalister är att försöka förklara världen och vara publikens ögon och öron ute i den, berättar Sundholm.

Grannländerna är intressanta för finlandssvenskar

Sundholms intresse för nordiska frågor speglas även bland Svenska Yles publik.

– Vi har många frågeställningar som är gemensamma för de nordiska länderna: vård, utbildning, integration och klimatfrågor. Det blir intressant att rapportera om likheter och olikheter mellan allt från vardagsärenden till politiska skeenden.

Sundholm konstatera att en stor del av publiken har ett intresse för Finlands grannländer. Bland finlandssvenskarna finns flera som har bott eller övervägt att flytta inom Norden.

Hupa och Sundholm inleder arbetet den 1 augusti. Hupa efterträder Bengt Östling och Sundholm tar över efter Linda Söderlund.