Hoppa till huvudinnehåll

Kultur och nöje

“En bra Eurovisionslåt ska ha en refräng större än livet och inget onödigt pjasande” - Kjell Simosas har följt med spektaklet sedan barnsben

Från 2019
Kjell Simosas lyssnar på Finlands Eurovisions-bidrag Darude.
Bildtext Kjell Simosas gästar andra delen av tv-programmet De Eurovisa. Här analyserar han Finlands bidrag.
Bild: Barbro Ahlstedt

Kjell Simosas är musikjournalist och solist i hardcore punk-bandet Bob Malmström, som utmärker sig med sin tunga musikstil. Han är inte i första hand en person man förknippar med Eurovision Song Contest, ändå har han följt med spektaklet sedan han var liten. “Jag har ingen skam i kroppen - jag medger gärna att gillar det här”.

- Hemma hos oss har vi alltid följt med Eurovisionen. I fjol tittade jag på finalen tillsammans med syrran. Min favoritdel i tävlingen är poängräkningen.

Som en religion

Simosas säger sig ha hyfsad koll och vet ungefär vem som vann vilket år. Framför allt säger han sig värdesätta Eurovisions-arvet och gemenskapen kring evenemanget.

- Hela Eurovisionen är en egen värld. Jag kan inte säga att jag är en fullständig medlem av den världen, men jag gillar den. Det är nästan som en religion. I stället för bibeln har Eurovisions-fantasterna de här låtarna. Man måste kanske vara med om det för att fatta vidden av det hela, resonerar Simosas.

Johan Lindroos, Kjell Simosas och Eva Frantz analyserar Eurovisionsbidragen i del två av De Eurovisa.
Bildtext Johan Lindroos, Kjell Simosas och Eva Frantz analyserar sju av totalt 41 Eurovisions-bidrag i del två av De Eurovisa.
Bild: Barbro Ahlstedt

Kufiska bidrag

Kjell Simosas gästar det andra avsnittet av tv-programmet De Eurovisa där sju bidrag synas i sömmarna. Del två bjuder på de konstigaste bidragen i år, anser Eurovisions-experterna och programledarna Eva Frantz och Johan Lindroos.

- Jag måste försöka känna efter med hela kroppen för att förstå. Och även om jag pluggat en hel del på förhand så förstår jag inte riktigt ändå, beskriver Frantz.

Portugals bidrag hör till de mest kufiska i tävlingen anser De Eurovisa unisont. Numret drar mera åt performans-hållet än företräder en regelrätt låt.

- Med Portugals låt slår underlighetsmätarna fullt i botten, men det behöver den här tävlingen, menar Lindroos.

Däremot faller Estlands bidrag i god jord och hör till Kjell Simosas favoriter.

- Estland är överlägs bäst. Det är en bra, simpel låt med en bra solist. Inget onödigt pjasande.

I avsnitt 2 av De Eurovisa bedöms följande låtar:

FINLAND - Darude feat. Sebastian Rejman/Look Away
PORTUGAL - Conan Osíris/Telemóveis
MONTENEGRO - D Mol/Heaven
ESTLAND - Victor Crone/Storm
SERBIEN - Nevena Božović/Kruna
GEORGIEN - Oto Nemsadze/Sul tsin iare
AUSTRALIEN - Kate Miller-Heidke/Zero Gravity

Hur går det för Finland och Darude?

I det andra avsnittet gäller det för De Eurovisa att även bedöma Finlands bidrag Look Away med Darude feat. Sebastian Rejman.

Enligt Johan Lindroos är det intressanta när det kommer till det finländska bidraget att lyssna på låten i relation till de andra bidragen. Hur klarar den sig i mängden?

Darude ja Sebastian Rejman esittää toisen UMK-kappaleen Supermanin Logomolla 2.3.2019
Bildtext Sebastian Rejman och Darude representerar Finland i årets ESC med låten Look Away.
Bild: Yle / Miikka Varila

Hur positiv Kjell Simosas än försöker vara har han inga höga förväntningar på Finlands bidrag i år.

- Klart jag hejar på Finland och önskar att det går bra. Men om jag ska vara helt ärlig, vilket jag brukar vara, så är låten ganska platt. Refrängen som borde vara större än livet saknas. Jag hoppas på en finalplats, men tyvärr blir jag inte överraskad om det inte blir en.

Enligt Eurovisions-experterna Frantz och Lindroos, som följt med många Eurovisions-finaler runt Europa, ligger Darudes styrka i att han är så erfaren som artist.

- Han är trevlig, positiv och representativ i alla mediesammanhang. En stor del av Eurovisionen pågår i presscentret och inte i Arenan, det glömmer man lätt bort, menar Frantz. Nu har vi en artist som absolut kan föra sig även i de sammanhangen, och det känns tryggt.

- Om Finland gör samma nummer i Tel Aviv som i den inhemska uttagningen så har vi ett av det snyggaste numret någonsin, avslutar Lindroos.

Det andra avsnittet av De Eurovisa sänds fredagen den 12 april i Yle Fem kl. 18:30 och i TV2 kl. 21:50. Programmet kan också ses på Arenan.

Följ också De Eurovisa på Facebook, Twitter och Instagram.

Du får gärna använda hashtaggen #deeurovisa om du pratar om programmet på sociala medier.

Här kan du höra mera av Kjell Simosas tankar kring Eurovisionen:

"För de inbitna är Eurovisionen nästan som en religion" - Kjell Simosas om sitt förhållande till spektaklet

Programmet är inte längre tillgängligt
Programmet är inte längre tillgängligt
Finlands bidrag Darude feat. Sebastian Rejman: Look Away bedöms av De Eurovisa - Spela upp på Arenan (Programmet är inte längre tillgängligt)

Mer om ämnet på Yle Arenan

Diskussion om artikeln