Hoppa till huvudinnehåll

Bolaget

Ville Hupa och Marianne Sundholm Svenska Yles nya korrespondenter

Från 2019
Ville Hupa och Marianne Sundholm.
Bild: Yle

Svenska Yle har utsett Ville Hupa till ny USA-korrespondent. Rollen som ny Nordenkorrespondent axlas av Marianne Sundholm. Bägge inleder arbetet i början av augusti.

Politices magister Ville Hupa har jobbat som journalist i närmare 20 år. Största delen av tiden som nyhetsreporter, programvärd och debattledare vid Svenska Yle.

"Det är en fantastisk chans att få jobba som korrespondent, och ett uppdrag som också medför ett stort ansvar. USA är inne i en period av stora förändringar såväl på det politiska och ekonomiska som det demografiska planet. Det är ett privilegium att på ort och ställe få rapportera om händelserna och jag ser fram emot uppdraget med ödmjukhet men också med en stor entusiasm", säger Hupa som i dag arbetar vid Yle Åboland.

Hupa betonar att valet av Donald Trump inte bara väckt starka reaktioner, utan förändrat den politiska dynamiken i USA och påverkat synen på USA ute i världen. Valkampanjen är redan i full gång inför presidentvalet år 2020 och takten kommer bara att öka.

"Samtidigt är USA så mycket mer än politik. Det är ett dynamiskt och oerhört mångkulturellt land. Jag hoppas i min rapportering kunna förmedla smaker, dofter, upplevelser och berättelser om människoöden också långt utanför den politiska sfären", konstaterar Hupa.

Journalistens huvuduppdrag att förklara världen

Politices magister Marianne Sundholm har en bakgrund inom tidningsbranschen. Inom Svenska Yle har hon jobbat både som reporter och nyhetschef. I dag jobbar hon som politisk reporter och inför riksdagsvalet 2019 har hon också varit programledare för den tvåspråkiga partiledardebatten på Yle Fem.

"För mig handlar det om ett drömjobb. Ett av huvuduppdragen för journalister är att försöka förklara världen och vara publikens ögon och öron ute i den", berättar Sundholm.

Hennes intresse för nordiska frågor speglas även bland Svenska Yles publik.

"Vi har många frågeställningar som är gemensamma för de nordiska länderna: vård, utbildning, integration och klimatfrågor. Det blir intressant att rapportera om likheter och olikheter mellan allt från vardagsärenden till politiska skeenden. En stor del av publiken har ett intresse för våra grannländer. Bland finlandssvenskarna finns flera som bott eller övervägt att flytta inom Norden", konstaterar Sundholm.

Hupa och Sundholm inleder arbetet den 1 augusti. Hupa efterträder Bengt Östling och Sundholm Linda Söderlund som bägge återvänder till centralredaktionen i Helsingfors.