"Det kommer att krävas lite mer av den ordinarie personalen" - allt för få har sökt sommarvikariat inom äldreomsorgen
Man har fortfarande alldeles för få sökanden till hemvården både i Åbo och i Pargas. Endast 16 behöriga närvårdare har hittills sökt jobb vid hemvården i Åbo stad som söker 200 sommarvikarier.
Åbo stads personalservicechef Irmeli Niittymäki anser ändå inte att situationen är alarmerande trots att läget är utmanande.
- Det är fortfarande några månader kvar till sommaren och också förra året såg det illa ut men vi lyckades med rekryteringen till slut även då, säger hon.
Antalet ansökningar har uppskattningsvis minskat med närmare hälften i år.
- Det kan bero på att det finns närmare tre gånger så många lediga arbetsplatser jämfört med i fjol. Kanske kan det också vara så att många snuttjobbare fått fastanställning eller jobbar under längre kontrakt än tidigare.
"Roligt jobb men för lite tid"
Jeanette Sundqvist som är t.f. vårdchef vid Pargas stad säger att man för närvarande inte har fått tillräckligt med personal för att kunna hålla skärgårdens alla hälsostationer öppna som vanligt.
Om det inte dyker upp sommarvikarier snart finns det en risk för att man håller hälsocentralen i Houtskär stängd några dagar i veckan under semestermånaderna.
Linda Kyrklund är utbildad närvårdare och jobbar inom äldrevården vid Pargas stad. Hon älskar branschen och tror att en ordentlig löneförhöjning skulle minska personalbristen.
- Det här är ett roligt jobb och vi har en fin arbetsgemenskap. Man får jobba självständigt och samtidigt ha mycket kontakt med människor, säger Kyrklund.
Samtidigt innebär brist på sommarpersonal ett verkligt problem som sätter press på arbetstagarna.
- Det är klart att man ofta får göra mycket övertid på sommaren, en del pensionärer rycker in i bland och man får vara flexibel med semestern, säger Kyrklund.
Det skulle också ofta behövas mer tid för varje kund, något Linda Kyrklund upplever att hon inte hade när hon jobbade inom hemvården.
- Ett sätt att underlätta för personalen vore om man hade mer tid för sina kunder. Allt som oftast händer det dessutom något oförutsett under arbetsdagen som tar mycket tid som man egentligen inte har, säger hon och fortsätter.
- Då man pressades av stress och övertid blev många sjukskrivna och belastningen blev ännu tyngre för de som kunde jobba. Det blir ohållbart i längden.
Skulle anställa om det fanns behörig personal
Pargas äldreomsorgschef Camilla Bergman-Kärpijoki säger att läget är utmanande också i Pargas.
- Efter många om och men ser det ut som att vi får det att gå ihop. Vi har också märkt att antalet ansökningar är färre än i fjol. I skärgården är läget i alla fall under kontroll inom äldreomsorgen.
För att kompensera de obesatta tjänsterna och tillgodose behovet av behörig personal krävs det mer av den ordinarie personalen.
- De som lider mest är den ordinarie personalen eftersom de får mer ansvar. För dem är det väldigt tungt och påfrestande när personalresurserna inte räcker till. Vi strävar till att vården inte ska bli lidande och patientsäkerheten skall alltid tryggas i första hand.
Att få behörig personal är enligt Bergman-Kärpijoki den största utmaningen. Staden skulle gärna anställa om det kom lämpliga ansökningar.
- Vi är hela tiden på gränsen att klarar vi det eller inte inom hemvården. Så vill vi så klart inte ha det utan jobbar på en hållbar lösning. Överlag om vi har en ledig vakans så är vi glada om vi får en eller två sökande men ofta är det inte en enda som söker, säger hon.