Hoppa till huvudinnehåll

Sport

Axeln trilskas fortfarande men Oliver Helander är säker på att han gjort framsteg – ”Bästa träningssäsongen hittills”

Från 2019
Oliver Helander kastar under Sverigekampen 2018.
Bildtext Oliver Helander avslutade förra säsongen med en andra plats i Sverigekampen.
Bild: Mika Kylmäniemi / Photomotion / All Over Press

Smärtan i kastaxeln kommer eventuellt aldrig att släppa, men Oliver Helander är nu nära att få bukt med problemet. En ny friidrottssäsong står inför dörren och Helander kan mycket väl vara Finlands största medaljhopp i VM i Doha. På grund av skadebekymren har han valt att skynda långsamt under vintern.

Den nu 22-årige spjuttalangen slog igenom med buller och bång förra sommaren. Rekordkastet som mätte 88,02 gav honom en sjunde plats på världsrankingen.

Men säsongen präglades av ojämna resultat. Lågvattenmärket var EM i Berlin. Han slutade på 16:e plats i kvalet på resultatet 76,64.

I år är målet att både förbättra på rekordet och prestera på en jämnare nivå.

– Förra säsongen skulle ha varit betydligt jämnare om jag inte skulle ha haft sjuk axel. Det var inte jättelätt att kasta under slutet av säsongen.

– Det gjorde väldigt ont och jag var tvungen att stå över en del kast under tävlingarna för att axeln skulle återhämta sig. Om inte axeln skulle ha krånglat i fjol skulle resultatnivån ha varit betydligt högre och jämnare, säger Helander till Yle Sporten.

Testresultaten bådar gott

Rehabiliteringen av högeraxeln har pågått hela vintern och Helander är försiktigt positiv över utvecklingen.

– Den borde nog bli bra. Så har man sagt. Visst är det möjligt att jag kommer att känna av skadan under hela karriären. Jag tror att jag aldrig kommer att kasta helt utan smärta. Det är svårt att veta.

Utöver problemet med axeln har vintern förlöpt planenligt. Det mesta tyder på att han gått framåt. Åtminstone fysiskt.

– Det har varit den bästa träningssäsongen jag har haft hittills. Axeln stör mig bara då jag kastar. All fysisk träning har jag kunnat göra utan några problem.

– Alla testresultat har gått framåt. Så mycket kan jag säga.

Däremot har han inte kunnat göra de kastträningar han hade hoppats på.

– Jag har inte kastat alls med full fart. Axeln tillåter det inte. Jag har kastat en del med lägre fart, men axeln är inte riktigt 100 procent. Förhoppningsvis blir den bra till säsongsstarten.

Utomstående hjälp med fysikträningen

Tidigare har Oliver Helander personliga tränare Glenn Lignell ensam tagit ansvar för att planera sin adepts träningsprogram. Nytt för i år är att duon tagit hjälp av Tuomas Rytkönen i planeringen av fysikträningen.

– Han är guru på styrketräning. Det är svårt att säga hur mycket det har hjälpt mig förrän jag har kastat.

Träningssäsongen har också inneburit en lägermånad i Sydafrika på läger. Helander beskriver lägret som lyckat, men med ett litet minus i kanten.

– Axeln var såpass sjuk att det inte gick att kasta med full fart. Eller visst skulle det ha gått, men det skulle ha varit onödigt att förvärra läget genom att irritera upp den ännu mer. Annars gick det bra. Det var skönt och roligt att träna i bättre förhållanden än här i Finland.

Planen: Säsongspremiär i maj

Precis som i fjol planerar han att öppna i samband med Kultainen Keihäs-tävlingen i Vanda i slutet av maj.

Fjolårets resultat innebär också att han är ett mer eftertraktat namn för tävlingsarrangörer utomlands. Om allt går planenligt så kommer han att tacka ja till en del inviter, men inget är fastslaget.

Det stora målet, VM i Doha, arrangeras först i månadsskiftet september–oktober.