Hoppa till huvudinnehåll

Inrikes

Åland tillåter vårjakt på guding också i år - att stoppa jakten "skulle ha sänt fel signaler"

Från 2019
Uppdaterad 09.04.2019 15:18.
Gudingar simmar på blått vatten.
Bild: Hasse Persson-Bru, Ålands Radio och Tv

Ålands landskapsregering meddelade på tisdagen att vårjakten på guding kommer att äga rum även 2019, i år mellan den första och den femtonde maj.

Jakten ska i övrigt följa samma regelverk som förra året, så att jägare som söker och beviljas tillstånd som mest får skjuta två gudingar eller ejderhanar per jakttur, och att det maximala antalet gudingar som får skjutas är 2 000.

En jägare, en gevärspipa och en ejder.
Bild: Malin Lundberg, Ålands Radio och Tv

Utebliven jakt "skulle sänt fel signaler"

Beslutet har tagits trots att vårjakten nu av EU-kommisionen väckts som ett ärende i EU-domstolen. Enligt biträdande jaktminister Mats Perämaa (Lib) var den stundande domstolsprocessen inget som påverkade då man valde att ge vårjakten grönt ljus.

- Vi håller fast vid vår tolkning av reglerna och att vi gör rätt. Om något har vi ett ännu bättre underlag för vårt beslut i år. Vi visste redan i fjol att jakten var på väg att gå till domstol, och om vi hade valt att blåsa av den i år skulle det ha sänt fel signaler, säger Perämaa.

Ett speciellt ministerutskott med uppgift att diskutera frågan och överväga möjliga ställningstaganden ska tillsättas.

- Vi har beslutat att tillsätta en minister från varje grupp för att kunna gå in närmare på detaljer i de frågor som kommer att beröras i processen. Det är ett arbetssätt som har fungerat för oss i andra frågor, säger minister Mika Nordberg (M).

Från vänster minister Mika Nordberg, minister Mats Perämaa och landskapets jaktförvaltare Robin Juslin.
Bildtext Från vänster minister Mika Nordberg, minister Mats Perämaa och landskapets jaktförvaltare Robin Juslin.
Bild: Felix Quarnström, Ålands Radio och Tv

Socialdemokraterna och jaktministern uteblev

Landskapsregeringens socialdemokrater valde att inte närvara då beslutet togs, vilket också innefattar regeringens jaktminister Camilla Gunell (S), men enligt Perämaa har det ingen betydelse för beslutets lagfullhet.

- Socialdemokraterna valde att avstå från att rösta om jakten även i fjol, men ett beslut är lika giltigt om det röstas igenom av fyra ministrar som av sju, säger Perämaa.

Trots frågans kontroversiella natur håller man ändå fast vid att jakten har ett tillräckligt stort värde för Åland för att man även i år ska tillåta den.

- Dels hör det till vårt flerhundraåriga kulturella arv, och dels är det viktigt för viltvården. Från landskapsregeringens sida ser vi ett stort värde i de jägare som hjälper oss att hålla efter rovdjuren som annars tar dessa fåglar, så för att engagera dem att fortsätta med det viltvårdande arbetet tror vi det är viktigt att de kan vara med och ta en del av de fåglar man räddar, säger Nordberg.

Text: Felix Quarnström, Ålands Radio och Tv